Health aspects of functional foods in the diet (CROSBI ID 609559)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ćurin, Katja ; Stipišić, Angela, Gjeldum, Ivana
engleski
Health aspects of functional foods in the diet
Uspostavljanjem koncepta funkcionalne hrane uvjetovano je kontinuiranim porastom incidencije i prevalencije kroničnih nezaraznih bolesti i zabrinjavajućim porastom rezistencije na antibiotike. Prema stavu vodećih eksperata na području nutricionizma hrana je funkcionalna ako sadrži sastojke koji pozitivno djeluju na jednu ili više ciljanih funkcija u organizmu. primarno mjesto djelovanja probiotika, prebiotika i sinbiotika, kao funkcionalnih dodataka prehrani je gastrointestinalni sustav. Taj sustav je najveći imuno organ kod ljudi s aktivnom površinom od preko 300 m2, a sadrži vrlo složenu mikrobnu populaciju (crijevnu mikrofloru), ukupne težine od 1, 2 kg. pod utjecajem prehrane, stresa, liječenja, starenja i ostalih čimbenika iz okoliša ravnoteža mikrobnog sustava može biti poremećena.prihvaćanjem koncepta funkcionalne hrane pomaže se stvaranje specifične crijevne mikroflore čiji metaboliti imaju koristan učinak na zdravlje suvremenog čovjeka opterećenog fizikalnim, kemijskim i emotivnim stresovima iz radnog i životnog okoliša.
functional food; stress; immune system; health promotion
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
159-160.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo
Zagreb:
Podaci o skupu
34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdravstvena ekologija u praksi"
poster
21.04.2010-23.04.2010
Zagreb, Hrvatska