Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 691693

Anksioznost i depresivnost u starijih osoba – pojavnost i povezanost s korištenjem zdravstvene zaštite.


Vadla, Draženka; Božikov, Jadranka; Blažeković-Milaković, Sanja; Kovačić, Luka
Anksioznost i depresivnost u starijih osoba – pojavnost i povezanost s korištenjem zdravstvene zaštite. // Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora, 135 (2013), 5-6; 134-138 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Anksioznost i depresivnost u starijih osoba – pojavnost i povezanost s korištenjem zdravstvene zaštite.
(Anxiety and depression in elderly - prevalence and association with health care.)

Autori
Vadla, Draženka ; Božikov, Jadranka ; Blažeković-Milaković, Sanja ; Kovačić, Luka

Izvornik
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora (0024-3477) 135 (2013), 5-6; 134-138

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Starije osobe - psihologija; depresija - epidemiologija; anksioznost - epidemiologija; zdravstvene službe - korištenje; Hrvatska - epidemiologija
(Aged - psychology; Depression - epidemiology; Anxiety - epidemiology; Health services - utilization; Croatia - epidemiology)

Sažetak
Cilj: Istražiti pojavnost anksioznosti i depresivnosti u starijih osoba u Koprivničko-križevačkoj, Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te njihovu povezanost sa socio-demografskim obilježjima i korištenjem zdravstvene zaštite. Metode: Presječno istraživanje provedeno 2006. na uzorku od 1469 ispitanika u dobi od 70 i više godina, odabranih metodom klaster uzorka. Stupanj anksioznosti i depresivnosti ocijenjen je HAD ljestvicom (Hospital Anxiety and Depression Scale) i povezan sa socio-demografskim obilježjima i podacima o korištenju zdravstvene zaštite. Rezultati: U starijih osoba utvrđene su visoke stope prevalencije granične i vjerojatne anksioznosti (43%) i depresivnosti (53%) te regionalne razlike (p<0, 001). Žene su anksioznije od muškaraca (p<0, 001), a za depresivnost nije nađena statistički značajna razlika među spolovima. S porastom dobi raste prevalencija vjerojatne depresivnosti (p=0, 034), a smanjuje se prevalencija vjerojatne anksioznosti (p=0, 028). Anksioznost i depresivnost povezane su s povećanim korištenjem specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i češćom hospitalizacijom. Zaključak: Visoka prevalencija anksioznosti i depresivnosti u starijih osoba povezana je sa socio-demografskim obilježjima i učestalijim korištenjem zdravstvene zaštite.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar",
Sveučilište u Zagrebu

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EMBASE (Excerpta Medica)
  • MEDLINE