Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PE/PCL dvoslojni ambalažni filmovi funkcionalnih svojstava za pakiranje hrane (CROSBI ID 609388)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Palaić, Nikolina ; Brlenić, Valentina ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Hrnjak-Murgić, Zlata PE/PCL dvoslojni ambalažni filmovi funkcionalnih svojstava za pakiranje hrane // X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita, Vrsalović Presečki, Ana et al. (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 217-217

Podaci o odgovornosti

Palaić, Nikolina ; Brlenić, Valentina ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Hrnjak-Murgić, Zlata

hrvatski

PE/PCL dvoslojni ambalažni filmovi funkcionalnih svojstava za pakiranje hrane

Zbog zahtjeva za produljenjem vijeka trajanja i kvalitete zapakirane hrane tijekom dugotrajnog procesa njezine distribucije, postoji stalan interes prehrambene industrije za razvojem novih ambalažnih materijala. Naime, hrana je tijekom skladištenja i transporta od proizvođača do potrošača izložena visokom riziku površinske dehidracije i oksidacije koja dovodi do rasta mikroorganizama što ima za posljedicu kvarenje hrane te negativan utjecaj na zdravlje potrošača. Ključni faktori koji mogu izazvati neželjene promjene u kvaliteti hrane, odnosno sastojaka u hrani, su kisik, ugljični dioksid i vodena para [1]. Povećana propusnost vodene pare kod zapakirane hrane uzrokuje nastajanje mikroorganizama i kvarenje hrane. Zbog toga je važno razviti ambalažni materijal za pakiranje hrane poboljšanih barijernih svojstva ; propusnost vodene pare i kisika. Za smanjenje permeacije vodene pare kroz ambalažni film koriste se različite nanočestice metalnih oksida [2]. Kako je pri pakiranju hrane neizbježan dodir ambalaže s hranom, dolazi do njihove interakcije pa je cilj istražiti razvoj aktivne ambalaže funkcionalnih svojstava koja bi pridonijela očuvanju kvalitete zapakirane hrane. Kao ambalažni materijal učestalo se koristi polietilen (PE), no, kako bi se poboljšala njegova niska barijerna svojstva, mogu se pripremiti višeslojni filmovi koji se sastoje od dvaju ili više slojeva različitih polimera. Stoga se u ovom istraživanju koristi poliester polikaprolakton (PCL), biorazgradljivi polimer, modificiran nanočesticama (bionanokompleks kazeina s ZnO odnosno Al2O3). Nanošenjem tankog sloja PCL otopine s aktivnom tvari na komercijalni PE film dobiveni su dvoslojni PE/PCL ambalažni polimerni filmovi. PE/PCL dvoslojnim filmovima okarakterizirana su barijerna svojstva (propusnost vodene pare) i antimikrobna svojstva za filmove pripremljene sa ZnO. Dvoslojnim ambalažnim filmovima također su određena mehanička i toplinska svojstva. 1. A Llorens et al., Trends Food Sci Tech, 2012, 24, 19. 2. MA Del Nobile, J Food Engin, 2009, 93, 1.

polietilen; polikaprolakton; dvoslojni ambalažni materijal; pakiranje hrane

nije evidentirano

engleski

PE/PCL Double Layer Films with Functional Properties for Food Packaging

nije evidentirano

polyethylene; polycaprolactone; double layer packaging material; food packaging

nije evidentirano

Podaci o prilogu

217-217.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka

Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita, Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6470-65-5

Podaci o skupu

X. Susret mladih kemijskih inženjera

poster

20.02.2014-21.02.2014

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo