Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ukupni polifenoli i ukupni flavonoidi u OS linijama soje (CROSBI ID 609289)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Sudar, Rezica ; Sudarić, Aleksandra ; Jurković, Vlatka ; Josipović, Ana ; Matoša Kočar, Maja Ukupni polifenoli i ukupni flavonoidi u OS linijama soje // Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 86-87

Podaci o odgovornosti

Sudar, Rezica ; Sudarić, Aleksandra ; Jurković, Vlatka ; Josipović, Ana ; Matoša Kočar, Maja

hrvatski

Ukupni polifenoli i ukupni flavonoidi u OS linijama soje

Zrno soje (Glycine max (L.) Merr.) ima važnu ulogu u ljudskoj i životinjskoj prehrani zbog svog sadržaja ulja, bjelančevina, oligosaharida i sekundarnih metabolita – između ostalih, fenolnih spojeva i flavonoida. Fenolni spojevi su poznati aktivni antioksidansi sposobni neutralizirati slobodne radikale. Izoflavoni su glavne komponente flavonoidne grupe povezani s brojnim dobrobitima za ljudsko zdravlje kao što su prevencija raka, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i simptoma menopauze. Cilj ovog istraživanja je odrediti sadržaj ukupnih polifenola i ukupnih flavonoida 33 genotipa soje (elitne linije i kultivari) koji su uzgojeni 2010. i 2011. godine. Istraživani genotipovi su razvijeni u sklopu oplemenjivačkog programa Poljoprivrednog instituta Osijek (Osijek, Hrvatska). Količine ukupnih polifenola i ukupnih flavonoida su određene spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu, odnosno AlCl3 reagensa. Značajna razlika između kultivara soje nađena je za oba istraživana svojstva. Sadržaj ukupnih polifenola u 2010. godini je bio od 2, 330 do 3, 227 dok je u 2011. godini bio od 2, 121 do 3, 164 mg/g u suhoj tvari izraženo kao ekvivalent galne kiseline. Sadržaj ukupnih flavonoida u 2010. godini se kretao od 0, 433 do 0, 659 a u 2011. godini od 0, 428 do 0, 580 mg/g u suhoj tvari izraženo kao ekvivalent katehina. Nije postojala značajna razlika u sadržaju ukupnih polifenola i ukupnih flavonoida između godina. Dobiveni rezultati mogu biti korisni za budući oplemenjivački rad na kultivarima soje za poboljšanje nutritivnih i funkcionalnih svojstava zrna soje.

soja; sjeme; ukupni fenoli; ukupni flavonoidi

nije evidentirano

engleski

Total phenols and total flavonoids in OS soybean lines

nije evidentirano

soybean; seed; total phenols; total flavonoids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

86-87.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-23-9

Podaci o skupu

49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)