Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 690293

Međudjelovanja u smjesama natrijevog bis (2-etilheksil) sulfosukcinata (AOT) i ionske tekućine


Sanja Novak, Sara Morasi-Piperčić, Sandro Makarić, Ines Primožič, Darija Jurašin
Međudjelovanja u smjesama natrijevog bis (2-etilheksil) sulfosukcinata (AOT) i ionske tekućine // 10. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka/Book of Abstracts / Zvjezdana Findrik Blažević, Martina Sudar, Anita Šalić, Ana Vrsalović Presečki, Domagoj Vrsaljko (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2014. str. 170-170 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Međudjelovanja u smjesama natrijevog bis (2-etilheksil) sulfosukcinata (AOT) i ionske tekućine
(Interactions in mixtures of sodium bis (2-ethylhexyl) sulfosuccinate (AOT) and ionic liquid)

Autori
Sanja Novak, Sara Morasi-Piperčić, Sandro Makarić, Ines Primožič, Darija Jurašin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka/Book of Abstracts / Zvjezdana Findrik Blažević, Martina Sudar, Anita Šalić, Ana Vrsalović Presečki, Domagoj Vrsaljko - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2014, 170-170

ISBN
978-953-6470-65-5

Skup
10. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Površinski aktivne tvari ; katanionske smjese ; ionske tekućine
(Surfactants ; catanionic mixtures ; ionic liquids)

Sažetak
Površinski aktivne tvari (PAT) su molekule građene od dva dijela bitno različitih svojstava, nepolarnog (lipofilnog ili hidrofobnog) i polarnog (lipofobnog ili hidrofilnog). Iz strukture molekule PAT proizlaze i njihova temeljna fizičko-kemijska svojstva u vodenim otopinama, adsorpcija na međupovršine te samoorganizacija u asocijate. U komercijalnoj primjeni u pravilu se dvije ili više PAT koriste u smjesi budući da većina smjesa PAT pokazuje sinergizam. Smjese ionskih PAT suprotnog naboja nazivaju se katanionske smjese. Katanionske smjese PAT pružaju velike mogućnosti priprave različitih nano i mikroasocijata izborom geometrije molekula te jednostavnim promjenama množinskog udjela i ukupne koncentracije suprotno nabijenih komponenata. Istražena su međudjelovanja u smjesama anionske (natrijevog bis (2-etilheksil) sulfosukcinata, AOT) i kationske (1-dodecil-3-metilimidazolijevog bromida) PAT mjerenjima napetost površine i električne provodnosti, te pomoću raspršenja svjetlosti, mikroelektroforeze i svjetlosnog mikroskopa. Osim što je kationska PAT, 1-dodecil-3-metilimidazolijev bromid spada i u skupinu tzv. ionskih tekućina. Glavno svojstvo ionskih tekućina je da se nalaze u tekućem agregatnom stanju pri temperaturama nižim od 100 oC ili čak pri sobnoj temperaturi što je posljedica slabe koordinacije iona unutar soli. Pri tome je barem jedan od iona organski sa delokaliziranim nabojem što spriječava stvaranje stabilne kristalne rešetke. Ionske tekućine se posljednjih godina intenzivno istražuju kao ekološki prihvatljivija zamjena za klasična organska otapala u kemijskoj sintezi i katalizi, elektrokemijskim uređajima itd. Natrijev bis (2-etilheksil) sulfosukcinat (AOT) je anionska PAT koja se zbog svoje strukture lako samoorganizira u zatvorene dvosloje tj. vezikule. Također, AOT se često koristi kao jedna od komponenata u pripravi emulzija. Sve istražene smjese pokazuju veliki sinergizam u smanjenju površinske napetosti i raznoliku morfologiju miješanih asocijata. Dobiveni rezultati ukazuju da istražene smjese ne pokazuju fazne promjene tipične za katanionske smjese. U ekvimolarnim smjesama nastaje talog gelaste teksture i tekuće kristalnog uređenja, a ne kristaliničan talog. Također, čak niti pri velikom suvišku jedne ili druge PAT ne nastaju miješane micele već u vezikule. Takve fazne promjene posljedica su strukture i kationske i anionske PAT u smjesi kao i nastajanja ionskih parova koji favoriziraju samoorganizaciju u asocijate manje zakrivljenosti kao što su vezikule čak i pri malim koncentracijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982915-2949 - Površinski aktivne tvari, procesi u otopinama i na međupovršinama (Maja Dutour Sikirić, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb