Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 690280

Stabilnost titanatnih nanožica u vodenom mediju


Natali Nakić, Darija Jurašin, Maja Dutour Sikirić, Atiđa Selmani
Stabilnost titanatnih nanožica u vodenom mediju // 10. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka/Book of Abstracts / Zvjezdana Findrik Blažević, Martina Sudar, Anita Šalić, Ana Vrsalović Presečki, Domagoj Vrsaljko (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2014. str. 169-169 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Stabilnost titanatnih nanožica u vodenom mediju
(Stability of titanate nanowires in aqueous medium)

Autori
Natali Nakić, Darija Jurašin, Maja Dutour Sikirić, Atiđa Selmani

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka/Book of Abstracts / Zvjezdana Findrik Blažević, Martina Sudar, Anita Šalić, Ana Vrsalović Presečki, Domagoj Vrsaljko - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2014, 169-169

ISBN
978-953-6470-65-5

Skup
10. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Titanatne nanožice ; stabilnost ; dinamičko raspršenje svjetlosti
(Titanate nanowires ; stability ; dynamic light scattering)

Sažetak
U novije vrijeme pripravljaju se nanostrukturirani TiO2 materijali različite morfologije kao što su nanočestice, nanocjevčice, nanolistovi i nanožice. Navedeni materijali privlače veliku pažnju zbog svojih jedinstvenih fizikalno-kemijskih svojstava i širokih mogućnosti primjene. Uspješnost primjene i moguća toksičnost nanostrukturiranih materijala kao i njihov utjecaj na okoliš ovisi o veličini čestica i njihovoj agregaciji tj. stabilnosti u mediju. Na proces agregacije nanočestica utječu čimbenici kao što su koncentracija samih nanočestica, sastav (prisutnost iona i organskih tvari), pH i ionska jakost medija. U ovom radu istražen je utjecaj medija, različite ionske jakosti i pH (voda i fosfatni slani pufer (PBS)), na stabilnost titanatnih nanožica. Titanatne nanožice sintetizirane su hidrotermalnom metodom. Struktura i sastav nanožica određeni su difrakcijom rentgenskih zraka na prahu, infracrvenom i Ramanovom spektroskopijom, morfologija pretražnom elektronskom mikroskopijom, a specifična površina BET metodom. Stabilnost nanožica istražena je mjerenjem veličine čestica dispergiranih u Mili Q vodi i PBS-u tijekom 24 h metodom dinamičkog raspršenja svjetlosti. Određen je i utjecaj koncentracije nanožica na njihovu stabilnost u oba medija. Rezultati su pokazali da se veličina titanatnih nanožica smanjuje s vremenom u oba medija pri svim istraženim koncentracijama. Nije opažena značajnija razlika u stabilnosti titanatnih nanožica u vodi i fosfatnom slanom puferu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982915-2949 - Površinski aktivne tvari, procesi u otopinama i na međupovršinama (Maja Dutour Sikirić, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb