Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689989

Mineralni sastav lišća i antioksidativni kapacitet ploda višnje Maraske na kiselim i karbonatnim supstratima


Čoga, Lepomir; Slunjski, Sanja; Ražov, Josip; Pavlović, Ivan; Horvat, Tea
Mineralni sastav lišća i antioksidativni kapacitet ploda višnje Maraske na kiselim i karbonatnim supstratima // Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 192-193 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Mineralni sastav lišća i antioksidativni kapacitet ploda višnje Maraske na kiselim i karbonatnim supstratima
(Mineral composition of leaves and fruits antioxidant capacity of cherry Marasca on acid and calcareous substrates)

Autori
Čoga, Lepomir ; Slunjski, Sanja ; Ražov, Josip ; Pavlović, Ivan ; Horvat, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, S. ; Lončarić, Z. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 192-193

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.-21. veljače 2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Višnja Maraska; mineralni sastav; antioksidativni kapacitet; reakcija tla
(Cherry Maraska; mineral composition; antioxidant capacity; soil reaction)

Sažetak
Polazeći od činjenice da višnja Maraska nije samo hrvatski brend, nego i kultura koja ima potencijal da se na temelju kemijskog sastava i izvanrednih organoleptičkih svojstava svrsta u kategoriju funkcionalne hrane, cilj istraživanja bio je utvrditi nutritivnu vrijednost višnje Maraske te vezu između mineralnog sastava lišća i kemijskog sastava ploda. Istraživanja su provedena u razdoblju 2011-2012. godine, na lokalitetu Vlačine-Zadar (Maraska d.d.). U tu svrhu uzeti su prosječni uzorci lišća u fazi formiranja ploda i u berbi, na kiselim i karbonatnim tlima. U oba uzorkovanja utvrđena je optimalna opskrbljenost lišća dušikom (2, 2-2, 9% N/ST), magnezijem (0, 47-0, 62% Mg/ST) i kalcijem (1, 73-3, 03% Ca/ST), slaba do umjerena opskrbljenost fosforom (0, 14-0, 50% P/ST), manganom (31, 8-94, 2 mg/kg ST) i bakrom (3, 6-7, 2 mg/kg ST) te slaba opskrbljenost kalijem (0, 74-1, 39 %K/ST), cinkom (11, 2-24, 8 mg/kg ST) i željezom (40, 0-82, 4 mg/kg ST). Kemijskom analizom plodova utvrđene su značajne razlike u količini suhe tvari, ukupnih kiselina, ukupnih polifenola, antioksidativnom kapacitetu i antocijanima ovisno o reakciji tla kao i o stupnju zrelosti i položaju. Ukupne kiseline u plodu višnje Maraske varirale su u vrlo širokom rasponu od 1, 22 g/L, na karbonatnom supstratu do 1, 89 g/L jabučne kiseline na kiselim tlima. Vrijednosti antioksidativnog kapaciteta kretale su se u rasponu od 2, 89 do 5, 22 mmola/100 g.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb