Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa (CROSBI ID 609197)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Puhelek Ivana ; Mihaljević Žulj, Marin Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa // 49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture. 2014

Podaci o odgovornosti

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Puhelek Ivana ; Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa

Hladna maceracija je tehnološki postupak koji se primjenjuje s ciljem poboljšanja senzornih svojstava vina. U proizvodnji bijelih vina, najviše utječe na stabilnost boje i aromu. Maceracija masulja sorti Škrlet i Maraština prije alkoholne fermentacije, trajala je 6 sati pri 10°C. Nakon fermentacije analizirane su promjene u parametrima osnovnog kemijskog sastava vina, koncentraciji polifenola te senzorna ocjena u odnosu na vina dobivena brzom preradom. Kod vina dobivenih maceracijom zabilježeno je smanjenje koncentracije ukupne kiselosti, povećanje pH vrijednosti, pepela, ukupnih fenola i flavanola. Najbolje ocjenjeno vino je Škrlet, dobiveno procesom hladne maceracije.

hladna maceracija; bijela vina; polifenolni sastav; autohtone sorte

nije evidentirano

engleski

Influence of cold maceration on the quality of autochthonous white wine

nije evidentirano

cold maceration; white wine; total phenols; autochtonous grape cultivars

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture

Podaci o skupu

49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture

predavanje

01.01.2014-01.01.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)