Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa (CROSBI ID 609197)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Puhelek Ivana ; Mihaljević Žulj, Marin
hrvatski
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa
Hladna maceracija je tehnološki postupak koji se primjenjuje s ciljem poboljšanja senzornih svojstava vina. U proizvodnji bijelih vina, najviše utječe na stabilnost boje i aromu. Maceracija masulja sorti Škrlet i Maraština prije alkoholne fermentacije, trajala je 6 sati pri 10°C. Nakon fermentacije analizirane su promjene u parametrima osnovnog kemijskog sastava vina, koncentraciji polifenola te senzorna ocjena u odnosu na vina dobivena brzom preradom. Kod vina dobivenih maceracijom zabilježeno je smanjenje koncentracije ukupne kiselosti, povećanje pH vrijednosti, pepela, ukupnih fenola i flavanola. Najbolje ocjenjeno vino je Škrlet, dobiveno procesom hladne maceracije.
hladna maceracija; bijela vina; polifenolni sastav; autohtone sorte
nije evidentirano
engleski
Influence of cold maceration on the quality of autochthonous white wine
nije evidentirano
cold maceration; white wine; total phenols; autochtonous grape cultivars
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Podaci o skupu
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
predavanje
01.01.2014-01.01.2014
Dubrovnik, Hrvatska