Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689929

Efekt dodatka amonijevog sulfata na metabolizam triptofana tijekom alkoholne fermentacije


Mihaljević Žulj, Marin; Tomaz, Ivana; Maslov Bandić, Luna; Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana Marija; Jeromel, Ana
Efekt dodatka amonijevog sulfata na metabolizam triptofana tijekom alkoholne fermentacije // 49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Dubrovnik, Croatia, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Efekt dodatka amonijevog sulfata na metabolizam triptofana tijekom alkoholne fermentacije
(Effect of ammonium sulphate addition on metabolism of tryptophan during alcoholic fermentation)

Autori
Mihaljević Žulj, Marin ; Tomaz, Ivana ; Maslov Bandić, Luna ; Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Jeromel, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture / - , 2014

Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Croatia, 16-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Triptofan ; netipična aroma starenja UTA ; soj kvasca ; amonijev sulfat
(Tryptophan ; untypical aging off-flavour UTA ; yeast strain ; ammonium sulphate.)

Sažetak
Proučavan je efekt dodatka amonijevog sulfata (AS) u mošt kultivara Rajnski rizling (Vitis vinifera L.) na metabolizam triptofana (Trp) tijekom alkoholne fermentacije. Fermentacije su provedene s četiri komercijalna soja kvasca (Uvaferm CEG, Lalvin Cross Evolution, Anchor VIN 13 i Anchor exotic SPH). Dodatak AS reducirao je usvajanje Trp od 1 do 15%. Vina fermentirana sa sojevima Anchor VIN 13 i Uvaferm CEG uz dodatak AS imala su najveću koncentraciju Trp na kraju fermentacije (0, 60 i 0, 59 mg L-1). Anchor VIN 13 soj pokazao je najjaču reakciju na dodatak AS u mošt obzirom na metabolizam Trp.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Ana Jeromel, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb