Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689605

Ozimost - novi cilj oplemenjivanja graška za suho zrno u Republici Hrvatskoj


Gantner, Ranko; Čupić, Tihomir; Bukvić, Gordana; Stjepanović, Mirko; Greger, Željka; Steiner, Natalija
Ozimost - novi cilj oplemenjivanja graška za suho zrno u Republici Hrvatskoj // 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, 2014. str. 234-238 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ozimost - novi cilj oplemenjivanja graška za suho zrno u Republici Hrvatskoj
(Winterhadiness – the new breeding goal for dry pea in Croatia)

Autori
Gantner, Ranko ; Čupić, Tihomir ; Bukvić, Gordana ; Stjepanović, Mirko ; Greger, Željka ; Steiner, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, 2014, 234-238

ISBN
978-953-7871-22-2

Skup
Hrvatski simpozij agronoma (49 ; 2014) ; Međunarodni simpozij agronoma (9 ; 2014)

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Grašak; zrno; prinos; ozimost; sorta
(Dry pea; yield; winterhardines; variety)

Sažetak
Na području Republike Hrvatske grašak za suho zrno kao koncentrirano krmivo se tradicionalno uzgaja kao jara kultura. Stabilnost prinosa po godinama je uvelike određena uvjetima temperatura zraka i vlage tla u kritičnim fazama razvoja biljke za tvorbu prinosa. Pojava sušnih uvjeta i visokih temepratura zraka od početka svibnja ograničava ostvarenje potencijala rodnosti korištenih jarih sorti. Uvođenje ozimih sorti graška za suho zrno u merkantilnu proizvodnju na području kontinentalne i mediteranske Hrvatske moglo bi povećati stabilnost prinosa po godinama kroz ranije odvijanje kritičnih faza razvoja usjeva i izbjegavanje terminalne suše i visokih temperatura, rasteretiti „špicu“ žetvenih radova u vrijeme žetve ozimih žitarica i izostaviti potrebu „iščekivanja“ povoljnih uvjeta tla za ranu proljetnu sjetvu. Kreiranje domaćih ozimih sorti bi moglo rezultirati boljom prilagođenošću na domaće agroekološke uvjete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Gordana Bukvić, )
079-0730489-0275 - Dobijanje kultivara poljskog graška (Pisum sativum) visokog prinosa i kvalitete (Ranko Gantner, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek