Proizvodnja, potrebe i tržište pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra (CROSBI ID 464923)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šimić, Ivan ; Bošnjak, Miroslav ; Smoljanac, Petar ; Kovačević, Josip ; Lalić, Alojzije
hrvatski
Proizvodnja, potrebe i tržište pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra
Za poljoprivrednu proizvodnju Republike Hrvatske značajno je povezivanje primarne poljoprivredne proizvodnje i industrije. Industrija piva u Republici Hrvatskoj ima veliko tržište i potrebu daljnjega povećanja, a što bi se moralo pozitivno odraziti na primarnu poljoprivrednu proizvodnju (ječam, kukuruz, hmelj) i prateću industriju (stakla, sredstva za dezinfekciju i pranje, opreme za proizvodnju....) Međutim, iako u Republici Hrvatskoj od 1991. do 1996. godine bilježimo značajno povećanje proizvodnje piva od 2 248 784 hl (1991) na 3 165 645 hl. (1995), proizvodnja ječma je smanjena s 185 695 tona (1991) na 82 091 (1996), a slada s 16.128 tona (1991) na 7.655 tona (1996). U ovome razdoblju, domaća proizvodnja slada pokrivala je procijenjenu potrebu za sladom, na temelju prikazane proizvodnje piva (14 kg slada na 1 hl piva), od 51.23% (1991) do 17.64% (1996). Industrija piva, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, teži k daljnjem povećanju proizvodnje piva, proizvodnji specijalnih piva s više slada, bolje kakvoće. Proizvodnja pivarskog ječma, ipak je u Europi ograničena s obzirom na potrebne uvjete uzgoja pivarskog ječma, a potražnja za ječmom i sladom je veća. Iskorištavanje vlastitih mogućnosti proizvodnje slada, oživljavanje sladarstva, doprinelo bi tržišnosti ječma (porastu interesa za proizvodnju ječma) i razvoju poljoprivredne proizvodnje, razvoju znanstveno-istraživačke djelatnosti iz područja proizvodnje ječma i slada, te oplemenjivanja ječma. Klas d.d., Nova Gradiška nastoji obnoviti proizvodnju slada i organizirati proizvodnju pivarskog ječma zajedno s belgijskim partnerom. Plan je u 1997. godini povećati proizvodnju slada na 18 000 tona, a do 2001. godine na 40 000 tona slada. Ovakav plan proizvodnje slada zahtjeva u žetvi 1997. godine 27 000 tona ječma, koji je moguće proizvesti na površini od 5 500 do 6 750 ha, a 2000. godine 56 000 tona ječma, što je moguće proizvesti na površini od 11000 do 14 000 ha. U proizvodnji ječma u Republici Hrvatskoj dominiraju osječki kultivari ozimog dvorednog ječma Sladoran i Rex, a kod jarog ječma Jaran i Astor. Ovi kultivari odlikuju se visokom rodnosti, dobrih su gospodarskih osobina, od kojih je moguće proizvesti slad vrlo dobre pivarske odlike. Procjenjujemo da u većem dijelu Republike Hrvatske postoje povoljni uvjeti za proizvodnju potrebnih količina kvalitetnog pivarskog ječma, da postoji vrlo dobar sortiment potencijalno kvalitetnog pivarskog ozimog i jarog ječma oplemenjen za proizvodnju pivarskog ječma u našim uvjetima proizvodnje.
proizvodnja ječma; proizvodnja slada; proizvodnja piva; kultivar; urod zrna; kakvoća slada; namjenska proizvodnja ječma
nije evidentirano
engleski
Malt barley productions, needs and market in the Republic of Croatia, past, present and future
nije evidentirano
production of barley; production of malt; production of beer; variety; grain yield; quality of malt; assigned production of barley
nije evidentirano
Podaci o prilogu
34-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sa`etaka - XXXIII Znanstvenog skupa Hrvatskih agronoma, Pula, od 25.velja~e do velja~e 1997, 34. (Referat
Zagreb:
Podaci o skupu
XXXIII. Znanstveni skup hrvatskih agronoma
predavanje
25.02.1997-28.02.1997
Pula, Hrvatska