Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689499

Mikroklimatski pokazatelji na farmama muznih krava u istočnoj Hrvatskoj


Mijić, Pero; Bobić, Tina; Vučković, Goran; Baban, Mirjana; Ivkić, Zdenko
Mikroklimatski pokazatelji na farmama muznih krava u istočnoj Hrvatskoj // 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, 16. – 21. Veljače 2014., Dubrovnik, Hrvatska, Valamar Lacroma, Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2014. str. 177-178 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Mikroklimatski pokazatelji na farmama muznih krava u istočnoj Hrvatskoj
(Microclimate parameters on the dairy farms in Eastern Croatia)

Autori
Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Vučković, Goran ; Baban, Mirjana ; Ivkić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, 16. – 21. Veljače 2014., Dubrovnik, Hrvatska, Valamar Lacroma, Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2014, 177-178

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, 16. – 21. Veljače 2014., Dubrovnik, Hrvatska.

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mikroklima ; farme muznih krava ; temperaturno-humidni indeks
(Microclimate ; dairy farms ; temperature-humidity index)

Sažetak
Mikroklima u staji ima veliki utjecaj na zdravlje, dobrobit životinja i samu proizvodnju mlijeka. Nedostatak dobre ventilacije i rashlađivanja može dovesti do previsokih vrijednosti temperature i vlage zraka, a ujedno i visoke koncentracije štetnih plinova. Kao posljedica toga, dolazi do povećanja temperaturno-humidnog indeksa (THI), smanjenja udobnosti, proizvodnosti i zdravlja životinja. Istraživanje je obuhvatilo pet farmi mliječnih krava iz različitih dijelova istočne Hrvatske u razdoblju od ožujka do kolovoza. Farme su otvorenog tipa, s ventilatorima, dvije s dubokom steljom, a preostale tri s liga ležištima. Obavljena su kontinuirana mjerenja (dvanaest mjerenja na dan) temperature i vlage zraka u staji gdje borave visoko proizvodne krave u vrhu laktacije. Trenutna mjerenja ostalih mikroklimatski pokazatelja (ugljični dioksid (CO2), amonijak (NH3), sumporovodik (H2S), brzina strujanja zraka i osvijetljenost) obavljena su jednom mjesečno pomoću odgovarajućih mjernih uređaja. Temperatura zraka u staji kretala se u rasponu od -1, 9 do 42°C. Prosječna temperatura za mjesec ožujak i travanj, kretala od 6, 1 do 16ºC, što znači da je temperatura u ta dva mjeseca bila optimalna za mliječne krave. Dok se u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu prosječna temperatura kretala od 18, 6 do 25, 4°C, što je više od preporučene optimalne temperature za mliječne krave. Vlaga zraka je imala vrijednosti od 24, 9 do 94, 5%, a u prosjeku od 61 do 77% . Prosječne vrijednosti vlage su bile u optimalnim vrijednostima, međutim kada se ta vlaga stavi u kombinaciju s pripadajućom temperaturom zraka dobijemo visoke vrijednosti THI, koje su prelazile dozvoljeni prag od 72. To je pokazatelj da su krave tijekom ljetnog perioda bile izložene toplotnom stresu i da se na farmama nije postigao dovoljan učinak hlađenja. Prosječne vrijednosti koncentracije CO2 u zraku kretale su se u rasponu od 460 do 849 ppm-a, što ukazuje na to da su te vrijednosti bile ispod dozvoljene granične vrijednosti od 3.000 ppm. Koncentracija NH3 iznosila je od 0, 1 do 7, 0 ppm. Najveća vrijednost H2S bila je 1, 0 ppm što je ispod dozvoljene granice. Brzina strujanja zraka iznosila je do 4, 91 m/s, a prosječna osvijetljenost farmi se kretala od 395 do 11.198 luxa. Farme su imale dobru ventilaciju, što je omogućilo provjetravanje i izlazak štetnih plinova, međutim rashlađivanje životinja nije u potpunosti zadovoljeno. Potrebno je povećati strujanje zraka i uvođenje vodenih prskalica koje će pospješiti evaporaciju i rashlađivanje krava tijekom nepovoljnih vrijednosti THI.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek