Određivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda (CROSBI ID 385284)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zlatar, Silvija
Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa
hrvatski
Određivanje antibakterijske minimalne inhibitorne koncentracije meda
U radu je određivana minimalna inhibitorna koncentracija 16 različitih vrsta meda prikupljenih na području Dalmacije i kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Pri tome su istraženi uzorci meda amorfe, bagrema, bijele djeteline, divljeg duhana, drače, hrasta meduna, kadulje, kestena, kupine, lavande, lipe, medljike jele, ružmarina, suncokreta, tilovine i vrijeska. Njihova antibakterijska učinkovitost je istražena na osam odabranih bakterija onečišćivača hrane i uzročnika infekcija (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus fecalis, Salmonella enteritica, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7). Za određivanje minimalne inhibitorne koncentracije meda uporabljena je metoda nasađivanja bakterija u jažice na mikro pločama u koje su dodavana serijska razrjeđenja istraživanih uzoraka meda. Nakon 24-satne inkubacije očitani su rezultati, a najniža koncentracija meda koja je u potpunosti inhibirala rast istraživanih bakterija smatrana je minimalnom inhibitornom koncentracijom za isti. Od istraživanih uzoraka, med drače, hrasta meduna, medljikovca jele, kestena i kupine pokazali su učinkovito djelovanje u vrlo niskim minimalnim inhibitornim koncentracijama. Uzorak meda kadulje djelovao je u relativno niskim koncentracija protiv testiranih bakterija s izuzetkom na E. fecalis i S. enteritica. Uzorci meda lavande međusobno su se značajno razlikovali, dok su uzorci meda bagrema, bijele djeteline, lipe, ružmarina i suncokreta pokazali određena antibakterijska svojstva, no za učinkovito djelovanje je potrebna njihova visoka koncentracija.
med ; antibakterijska učinkovitost ; minimalna inhibitorna koncentracija
nije evidentirano
engleski
Determination of antibacterial minimal inhibitory concentrations of honey
nije evidentirano
honey ; antibacterial activity ; minimal inhibitory concentration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
10.02.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb