Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689359

Spektrometrijska analiza nekih orašastih plodova i njihovih ulja


Skupnjak, Nikolina; Allegretti-Živčić, Vlasta; Rončević, Sanda
Spektrometrijska analiza nekih orašastih plodova i njihovih ulja // X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2014. str. 187-187 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 689359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrometrijska analiza nekih orašastih plodova i njihovih ulja
(Spectrometric analysis of some nuts and their oils)

Autori
Skupnjak, Nikolina ; Allegretti-Živčić, Vlasta ; Rončević, Sanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2014, 187-187

ISBN
978-953-6470-65-5

Skup
X. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
FTIR ; Ramanova spektroskopija ; ICP-AES ; orašasti plodovi
(FTIR ; Raman spectroscopy ; ICP-AES ; nuts)

Sažetak
Skupini orašastog voća pripadaju orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacija i brojne podvrste koje ne rastu u našem podneblju. Orašasti plodovi nezaobilazan su dio ljudske prehrane, bilo samo kao „grickalice“ ili dodaci jelima. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije, a s obzirom na visoku kaloričnost dobar su izvor energije. Česta konzumacija orašastih plodova povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što se pripisuje sadržaju fenola i flavonoida1. Postupcima ekstrakcije otapalima ili tiještenja jezgri orašastih plodova dobivaju se pripadna ulja koja mogu biti rafinirana i nerafinirana, s time da su nerafinirana ulja bogatija okusom i kvalitetom. Ulja orašastih plodova bogata su masnim kiselinama (stearinska, palmitinska, oleinska), mineralima (kalij, kalcij, natrij) i vitaminima skupine E2, 3. U ovom radu pristupilo se analizi nekoliko orašastih plodova i njihovih ulja prisutnih na domaćem tržištu u svrhu određivanja kemijskog sastava i udjela prisutnih elemenata koristeći se različitim analitičkim metodama i tehnikama. Snimljeni su IR i Ramanovi spektri, asignirani su i uspoređeni, kako oni plodova tako i pripadnih ulja. Nakon razaranja organske matrice, metodom ICP AES određen je elementni sastav uzoraka, dok je plamenom fotometrijom određen sadržaj kalija i natrija u otopinama orašastih plodova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skupnjak, Nikolina; Allegretti-Živčić, Vlasta; Rončević, Sanda
Spektrometrijska analiza nekih orašastih plodova i njihovih ulja // X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2014. str. 187-187 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Skupnjak, N., Allegretti-Živčić, V. & Rončević, S. (2014) Spektrometrijska analiza nekih orašastih plodova i njihovih ulja. U: Findrik Blažević, Z., Sudar, M., Šalić, A., Vrsalović Presečki, A. & Vrsaljko, D. (ur.)X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Skupnjak, Nikolina and Allegretti-\v{Z}iv\v{c}i\'{c}, Vlasta and Ron\v{c}evi\'{c}, Sanda}, year = {2014}, pages = {187-187}, keywords = {FTIR, Ramanova spektroskopija, ICP-AES, ora\v{s}asti plodovi}, isbn = {978-953-6470-65-5}, title = {Spektrometrijska analiza nekih ora\v{s}astih plodova i njihovih ulja}, keyword = {FTIR, Ramanova spektroskopija, ICP-AES, ora\v{s}asti plodovi}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Skupnjak, Nikolina and Allegretti-\v{Z}iv\v{c}i\'{c}, Vlasta and Ron\v{c}evi\'{c}, Sanda}, year = {2014}, pages = {187-187}, keywords = {FTIR, Raman spectroscopy, ICP-AES, nuts}, isbn = {978-953-6470-65-5}, title = {Spectrometric analysis of some nuts and their oils}, keyword = {FTIR, Raman spectroscopy, ICP-AES, nuts}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font