Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689268

Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike


Vinković, Tomislav; Vinković Vrček, Ivana; Parađiković, Nada; Štolfa, Ivna; Tkalec, Monika
Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 116-117 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 689268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike
(Effects of silver nanoparticles on antioxidative activity in pepper leafs)

Autori
Vinković, Tomislav ; Vinković Vrček, Ivana ; Parađiković, Nada ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 116-117

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozija agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, 16-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
nanočestice ; antioksidativna aktivnost ; fenoli ; lipidna peroksidacija ; paprika
(nanoparticles ; total antioxidative activity ; phenolics ; lipid peroxidation ; pepper)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj srebrnih nanočestica (AgNP) na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike. Istraživanje je provedeno tijekom 2012. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Odjelu za biologiju u Osijeku i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Sjeme paprike Vedrana F1 posijano je tijekom travnja u polistirenske kontejnere u komercijalni supstrat. Tretiranje s dvije različite koncentracije AgNP (0.1 i 1 mg/L) obavljeno je nakon pojave prvog pravog lista zalijevanjem u zonu korijena. Tretman s 0.1 i 1 mg/L srebrnog nitrata (AgNO3) obavljen je radi usporedbe. Listovi paprike su uzorkovani 55 dana nakon sjetve te su pripremljeni za analizu ukupne antioksidativne aktivnosti (UAA), sadržaja vodikovog peroksida, ukupnih fenola i razine lipidne peroksidacije. Statističkom obradom podataka je utvrđeno da je tretman s 1 mg/L AgNP značajno povećao UAA u usporedbi s ostalim tretmanima i kontrolom. Sadržaj vodikovog peroksida bio je najveći u biljkama tretiranih s 1 mg/L AgNP. Najveća razina lipidne peroksidacije zabilježena je kod tretmana s 0.1 mg/L AgNP. Nadalje, najveći sadržaj fenola utvrđen je kod tretmana s 1 mg/L AgNO3. Dobiveni rezultati pokazali su da nanočestićni i ionski oblik srebra značajno utječu na UAA te na pojedine pokazatelje oksidativnog stresa u listu paprike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju


Citiraj ovu publikaciju:

Vinković, Tomislav; Vinković Vrček, Ivana; Parađiković, Nada; Štolfa, Ivna; Tkalec, Monika
Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 116-117 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Vinković, T., Vinković Vrček, I., Parađiković, N., Štolfa, I. & Tkalec, M. (2014) Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Para\djikovi\'{c}, Nada and \v{S}tolfa, Ivna and Tkalec, Monika}, year = {2014}, pages = {116-117}, keywords = {nano\v{c}estice, antioksidativna aktivnost, fenoli, lipidna peroksidacija, paprika}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {Utjecaj srebrnih nano\v{c}estica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike}, keyword = {nano\v{c}estice, antioksidativna aktivnost, fenoli, lipidna peroksidacija, paprika}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik} }
@article{article, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Para\djikovi\'{c}, Nada and \v{S}tolfa, Ivna and Tkalec, Monika}, year = {2014}, pages = {116-117}, keywords = {nanoparticles, total antioxidative activity, phenolics, lipid peroxidation, pepper}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {Effects of silver nanoparticles on antioxidative activity in pepper leafs}, keyword = {nanoparticles, total antioxidative activity, phenolics, lipid peroxidation, pepper}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font