Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine s područja Dubrovačko-neretvanske županije (CROSBI ID 608987)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Antonio Mravak, Dragan Bubalo, Marija Bujan, Saša Prđun, Lidija Svečnjak
hrvatski
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine s područja Dubrovačko-neretvanske županije
Delta rijeke Nerteve s gotovo monokulturnim nasadima mandarine (Citrus unshiu Marc.) područje je zanimljive medonosne pašu. Zbog nedovoljne istraženosti odlika, med od mandarine nije dovoljno poznat. Cilj istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijske parametre meda od mandarine radi njegove bolje karakterizacije. Istraživanje je provedeno na 25 uzoraka meda. Dobiveni rezultati pokazali su kako je u uzorcima meda srednja vrijednost udjela vode iznosila 16, 00 %, a električne provodnosti 0, 23 mS/cm. Srednja je vrijednost udjela fruktoze i glukoze (zbroj) iznosila 77, 33 %, a saharoze 1, 50 %. Prosječna slobodna kiselost iznosila je 15, 10 mEq/kg, a aktivnost dijastaze 10, 60 (DN). Dobiveni rezultati mogu poslužiti kao smjernice za pokretanje postupka dodjele oznake izvornosti neretvanskom medu od mandarine.
fizikalno-kemijski parametri; med; Citrus unshiu; Dubrovačko-neretvanska županija
nije evidentirano
engleski
Physico-chemical properties of mandarin honey from Dubrovačko-neretvanska County
nije evidentirano
physico-chemical parameters; honey; Citrus unshiu; Dubrovačko-neretvanska County
nije evidentirano
Podaci o prilogu
499-503.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
Sonja Marić/Zdenko Lončarić
Osijek:
978-953-7871-22-2
Podaci o skupu
49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska