Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared' (CROSBI ID 608976)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jemrić, Tomislav ; Fruk, Goran ; Šindrak, Zoran ; Skendrović Babojelić, Martina ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Mihaljević Žulj, Marin ; Puhelek, Ivana
hrvatski
Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared'
Cilj rada je bio utvrditi pogodnost dviju sorata jabuka ('Cripps Pink' i 'Idared') i komercijalnih sojeva kvasca Saccharomyces bayanus (Lalvin EC1118, Fermol Blanc) na osnovni kemijski sastav te senzorna svojstva jabučnog vina. Plodovi su ubrani u optimalnom roku za čuvanje, podvrgnuti tjedan dana dospijevanju na 20 °C, usitnjeni u mlinu za voće i isprešani u vodenoj preši uz pritisak 3 bara. Prilikom usitnjavanja dodan je pektolitički enzim i 20 g/hl sredstva za sulfitiranje (Aromax). Mošt je stacionarno taložen preko noći na temperaturi od 10 °C, pretočen i inokuliran kvascem. Fermentacija je provedena na 15 °C. Po završetku alkoholne fermentacije u vinima je provedena osnovna kemijska analiza te su organoleptički ocijenjena. Sorta je imala značajan utjecaj na udio alkohola ('Cripp's Pink': 7, 9 % vol. ; 'Idared': 6, 5 % vol.), ukupnog ekstrakta ('Cripps Pink': 27, 0 g/L. ; 'Idared': 19, 8 g/L.) i pepela ('Cripps Pink': 2, 74 g/L ; 'Idared': 1, 96 g/L). Razlike u sadržaju pojedinačnih organskih kiselina i pH bile su minimalne. Kinetika fermentacije te razgradnja šećera kod korištenih sojeva kvasaca bila je vrlo ujednačena. U senzornim svojstvima dobivenih vina izdvojila se sorta 'Idared' te 'Fermol Blanc' komercijalni soj kvasca.
Malus x domestica Borkh.; jabučno vino; kemijski sastav; senzorna svojstva
nije evidentirano
engleski
The quality of apple vines made from cvs. 'Cripps Pink' and 'Idared'
Cilj rada je bio utvrditi pogodnost dviju sorata jabuka ('Cripps Pink' i 'Idared') i komercijalnih sojeva kvasca Saccharomyces bayanus (Lalvin EC1118, Fermol Blanc) na osnovni kemijski sastav te senzorna svojstva jabučnog vina. Plodovi su ubrani u optimalnom roku za čuvanje, podvrgnuti tjedan dana dospijevanju na 20 °C, usitnjeni u mlinu za voće i isprešani u vodenoj preši uz pritisak 3 bara. Prilikom usitnjavanja dodan je pektolitički enzim i 20 g/hl sredstva za sulfitiranje (Aromax). Mošt je stacionarno taložen preko noći na temperaturi od 10 °C, pretočen i inokuliran kvascem. Fermentacija je provedena na 15 °C. Po završetku alkoholne fermentacije u vinima je provedena osnovna kemijska analiza te su organoleptički ocijenjena. Sorta je imala značajan utjecaj na udio alkohola ('Cripp's Pink': 7, 9 % vol. ; 'Idared': 6, 5 % vol.), ukupnog ekstrakta ('Cripps Pink': 27, 0 g/L. ; 'Idared': 19, 8 g/L.) i pepela ('Cripps Pink': 2, 74 g/L ; 'Idared': 1, 96 g/L). Razlike u sadržaju pojedinačnih organskih kiselina i pH bile su minimalne. Kinetika fermentacije te razgradnja šećera kod korištenih sojeva kvasaca bila je vrlo ujednačena. U senzornim svojstvima dobivenih vina izdvojila se sorta 'Idared' te 'Fermol Blanc' komercijalni soj kvasca.
Malus x domestica Borkh.; cider; chemical analysis; sensory quality
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
203-204.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings from 49 Croatian and 9 International Symposium on Agriculture
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-22-2
Podaci o skupu
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
poster
01.01.2014-01.01.2014
Dubrovnik, Hrvatska