Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 688847

Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi


Vnučec, Ivan; Mioč, Boro; Prpić, Zvonimir; Pavić, Vesna
Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi // Zbornik radova. 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. str. 629-633 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 688847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi
(Meat colour and chemical composition of Cres sheep lambs)

Autori
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova. 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma / - , 2014, 629-633

ISBN
978-953-7871-23-9

Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.-21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
creska ovca; janjad; spol; kakvoća mesa
(Cres sheep; lambs; sex; meat quality)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski sastav i pH vrijednost m. longissimus dorsi (MLD) te boju m. semitendinosus (MS) i m. rectus abdominis (MRA) janjadi creske ovce kao i utjecaj spola na boju MS i MRA. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 105 klaonički obrađenih trupova creske janjadi (61 ♂ i 44 ♀). U svrhu utvrđivanja kemijskog sastava mesa, nakon klanja s trupova je uzeto ukupno 12 uzoraka MLD-a (6 ♂ i 6 ♀). Prema utvrđenim pokazateljima osnovnog kemijskog sastava i boje, meso creske janjadi pripada kategoriji mlade janjetine ružičaste boje. Spol janjadi nije značajno utjecao na boju mesa, osim na L* vrijednost MS koja je bila znatno viša u muške janjadi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Vnučec, Ivan; Mioč, Boro; Prpić, Zvonimir; Pavić, Vesna
Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi // Zbornik radova. 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. str. 629-633 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Vnučec, I., Mioč, B., Prpić, Z. & Pavić, V. (2014) Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi. U: Zbornik radova. 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, year = {2014}, pages = {629-633}, keywords = {creska ovca, janjad, spol, kakvo\'{c}a mesa}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi}, keyword = {creska ovca, janjad, spol, kakvo\'{c}a mesa}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, year = {2014}, pages = {629-633}, keywords = {Cres sheep, lambs, sex, meat quality}, isbn = {978-953-7871-23-9}, title = {Meat colour and chemical composition of Cres sheep lambs}, keyword = {Cres sheep, lambs, sex, meat quality}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font