Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Role of plant secondary metabolites in biotic relationship between plants and animalsole of plant secondary metabolites in biotic relationship between plants and animals (CROSBI ID 385232)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Škobić, Dragan Role of plant secondary metabolites in biotic relationship between plants and animalsole of plant secondary metabolites in biotic relationship between plants and animals / Rogošić, Jozo (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, . 2012

Podaci o odgovornosti

Škobić, Dragan

Rogošić, Jozo

engleski

Role of plant secondary metabolites in biotic relationship between plants and animalsole of plant secondary metabolites in biotic relationship between plants and animals

Grmolike biljne sastojine vazdazelene makije u svom flornom sastavu uglavnom obuhvaćaju širokolisne, sklerofilne, vazdazelene grmove, glavni su i vrlo rasprostranjeni tip vegetacije u zemljama mediteranskog bazena. One tradicionalno predstavljaju prirodne pašnjačke površine, te su važan izvor hrane za biljojede, naročito tijekom ljetnog i sušnog razdoblja. Međutim, korištenje biljnih vrsta za ishranu biljojeda je ograničeno velikim količinama sekundarnih metabolita prisutnih u biljkama. Glavni cilj istraživanja je razumijevanje uloge sekundarnih biljnih metabolita u ravnotežnim odnosima koji postoje između biljaka i životinja. Jedna od strategija koju biljke koriste kako bi odvratile životinje je smanjenje privlačnosti biljke kao potencijalne hrane za životinju. Drugim riječima, biljka stvara/proizvodi određene otrovne spojeve koje izravno utječu na zdravlje, preživljavanje i reprodukciju biljojeda. Tanini su nehranjivi fenolni spojevi pronađeni u gotovo 80% drvenastih biljnih vrsta, a u dikotiledona su zastupljenosti s otprilike 15 % (Bryant i sur 1991). Unos hrane koja sadrži tanine može smanjiti probavljivost, posebno proteina, kao i želju za daljnjim uzimanjem hrane. Učinci su još veći s povećanjem razine tanina (Silanikove i sur. 1996a, b). Međutim, u niskim koncentracijama neki kondenzirani tanini mogu povećati hranidbenu vrijednost pojedinih biljaka, na način da smanjuju razgradnju proteina u rumenu, a povećavaju razgradnju proteina i esencijalnih aminokiselina u tankom crijevu životinja ( Mc Nobb i sur. 1996). Na temelju prikupljenih podataka, cilj je predloženih istraživanja utvrditi , da li hrana (biljne vrste) s većom biološkom različitošću sekundarnih metabolita pozitivno utječe na veći unos hrane (biomase) od strane pokusnih životinja. Poznato je da se mediteranski grmovi značajno razlikuju u koncentraciji i vrsti sekundarnih metabolita, te da se njihova detoksikacija odvija različitim metaboličkim putovima u tijelu životinje. Na temelju toga, životinje imaju veću mogućnost suočiti se s većom apsorpcijom sekundarnih metabolita (Foley i sur., 1999). Drugim riječima, životinje mogu konzumirati veću količinu biomase odnosno biljnih hranjiva kada su biljne vrste biokemijski različitije nego kada sadrže iste ili strukturalno sličnije spojeve.

plant secondary metabolites; tanins; saponins; biodiversity; Mediterranean region; herbivores

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

82

11.12.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti

Mostar

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)