Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze (CROSBI ID 608887)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Rimac, Hrvoje ; Drenjačević, Mato ; Mendaš, Gordana ; Bojić, Mirza ; Vinković Vrček, Ivana ; Medić Šarić, Marica Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze // X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Z. ; Sudar, M. ; Šalić, A. et al. (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 219-219

Podaci o odgovornosti

Rimac, Hrvoje ; Drenjačević, Mato ; Mendaš, Gordana ; Bojić, Mirza ; Vinković Vrček, Ivana ; Medić Šarić, Marica

hrvatski

Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze

Ispitan je učinak defolijacije provedene tijekom faze razvoja bobica na fenolni sadržaj pokožice zrelog grožđa kod 3 različita vinska kultivara: Cabernet Sauvignon, Syrah i Frankovka. Ispitivanje je provedeno tijekom 2011. i 2012. godine u vinogorju Feričanci, a uključivao je 3 varijante: a) uklanjanje svih listova u zoni grožđa poslije cvatnje uz ostavljena 4 grozda po trsu, b) bez defolijacije uz ostavljena 4 grozda po trsu i c) kontrolni tretman, bez defolijacije i uklanjanja grozdova. Uzorkovanje bobica, po 100 bobica za svaki tretman, u tri ponavljanja, provedeno je po postizanju tehnološke zrelosti u obje godine istraživanja. Svi uzorci su potom ekstrahirani metanolom, a u svakom ekstraktu je određen sadržaj ukupnih antocijanina spektrofotometrijski, sadržaj ukupnih fenola primjenom Folin-Ciocalteuove metode, antioksidacijski status primjenom DPPH metode, te sadržaj pojedinačnih fenolnih kiselina i flavonoida (Slika 1.) primjenom HPLC metode. Rezultati istraživanja pokazali su da defolijacija ima pozitivan učinak na ukupnu kvalitetu grožđa kod sva tri vinska kultivara.

flavonoidi; polifenoli; defolijacija; grožđe

nije evidentirano

engleski

Influence of defoliation on the content of phenolic components in the skin of red grape berries

nije evidentirano

flavonoids; polyphenols; defoliation; grapes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

219-219.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka

Findrik Blažević, Z. ; Sudar, M. ; Šalić, A. ; Vrsalović Presečki, A. ; Vrsaljko, D.

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6470-65-5

Podaci o skupu

Susret mladih kemijskih inženjera (10 ; 2014)

poster

20.02.2014-21.02.2014

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija