Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 688347

Samoprocijenjeno zdravlje i kvaliteta života u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - regionalne razlike i specifičnosti


Vuletić, Gorka
Samoprocijenjeno zdravlje i kvaliteta života u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - regionalne razlike i specifičnosti // Radovi Zavoda za znanstveno istraživački rad u Bjelovaru, 7 (2013), 213-222 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Samoprocijenjeno zdravlje i kvaliteta života u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - regionalne razlike i specifičnosti
(Self-Perceived Health Status and Quality of Life in the Bjelovar-Bilogora County – Regional Differences and Specificities)

Autori
Vuletić, Gorka

Izvornik
Radovi Zavoda za znanstveno istraživački rad u Bjelovaru (1846-9787) 7 (2013); 213-222

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kvaliteta života; zdravlje; regionalne razlike; bjelovarsko-bilogorska županija
(Quality of life; health; regional differences; bjelovar-bilogora county)

Sažetak
Samoprocjena zdravstvenog statusa i kvalitete života sastavni su dio populacijskih studija zdravlja danas. Te mjere ukazuju na važnost subjektivnog doživljaja zdravlja i kvalitete života nezavisno od objektivnih mjera. Obzirom da su kronične bolesti i stanja postale dio svakodnevnog života za veliki dio populacije postavlja se pitanje kvalitete života u datim okolnostima. Zdravlje je jedan od čimbenika koji utječu na osobnu kvalitetu života te individualni doživljaj zadovoljstva životom treba biti prepoznat kao vrijedan pokazatelj stanja zdravlja (posebice mentalnog zdravlja) populacije. U ovom radu prikazani su rezultati Hrvatske zdravstvene ankete provedene 2003. i 2008. godine. Ispitane su regionalne razlike u zdravlju i kvaliteti života na uzorku od 9070 ispitanika iz cijele Hrvatske. Prikazani su rezultati za Bjelovarsko-bilogorsku županiju u usporedbi s prosječnim rezultatima za Hrvatsku. Zdravlje je mjereno Upitnikom zdravstvenog statusa SF-36 koji pokriva osam dimenzija zdravlja: Fizičko funkcioniranje, Ograničenja zbog fizičkih poteškoća, Tjelesni bolovi, Opće zdravlje, Socijalno funkcioniranje, Ograničenja zbog psihičkih poteškoća, Mentalno zdravlje i Osjećaj vitalnosti. Subjektivna kvaliteta života mjerena je pitanjem o općem zadovoljstvu životom. Rezultati su ukazali da postoje regionalne razlike u zdravlju, a razina subjektivne kvalitete života je relativno niska u odnosu na teorijski pretpostavljen normativni raspon. Uzimajući u obzir da zdravlje ima utjecaja na svakodnevno funkcioniranje pojedinca, njegovu radnu sposobnost te ukupnu kvalitetu života, dobiveni rezultati ukazuju na važnost unaprjeđenja psiholoških, bioloških i socijalnih čimbenika koji utječu na zdravlje te posredno i na kvalitetu života. U ostvarivanju ovog cilja ključan je multidisciplinarni pristup unaprjeđenju kvalitete života populacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1080135-0264 - Regionalizam kardiovaskularnih bihevioralnih rizika – model intervencije (Silvije Vuletić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Gorka Vuletić, (232303)