Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mehanika III-Z : Računalna kinematika (CROSBI ID 745703)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Pustaić, Dragan ; Lovrenić-Jugović, Martina Mehanika III-Z : Računalna kinematika / Pustaić, Dragan (ur.). Zagreb: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, 2005. 52..

Podaci o odgovornosti

Pustaić, Dragan ; Lovrenić-Jugović, Martina

Pustaić, Dragan

hrvatski

Mehanika III-Z : Računalna kinematika

Razmatraju se numeričke, odnosno matrične metode u kinematici čestice i krutog tijela i sustava krutih tijela. Daje se pregled različitih skupova koordinata za opisivanje položaja mehaničkog sustava i formuliranje kinematičkih jednadžbi. Izbor koordinata direktno utječe na broj jednadžbi gibanja i red njihove nelinearnosti. Posebno se razmatraju tri skupa koordinata: poopćene koordinate, relativne koordinate i Descartesove pravokutne koordinate. Provodi se transformacija koordinata položaja čestice pri rotaciji koordinatnog sustava te se izvode osnovne linearne transformacije za transformiranje koordinata iz jednog sustava u drugi. Izvodi se linearna transformacija pri istovremenoj translaciji i rotaciji koordinatnog sustava te linearna transformacija za rotaciju triju koordinatnih sustava sa zajedničkim ishodištem. Konačno, izvode se osnovne matrične jednadžbe za određivanje brzine i ubrzanja točke fiksirane u pomičnom koordinatnom sustavu. U skripti su dodani brojni riješeni ilustrativni primjeri na kojima se vidi neposredna primjena izložene teorije.

računalna kinematika; matrične metode u kinematici; formliranje kinematičkih jednadžbi; jednadžbe veza; linearna transformacija koordinata položaja; translacija i rotacija koordinatnog sustava; tri referentna koordinatna sustava sa zajedničkim ishodištem; brzina i ubrzanje točke fiksirane u pomičnom koordinatnom sustavu.

Skripta "MEHANIKA III-Z, Računalna kinematika" izdana je u elektroničkom obliku i može se pronaći na navedenoj web adresi. U skripti su obrađene matrične metode u kinematici i ona, zajedno sa sveučilišnim udžbenikom "Mehanika III - Uvod u analitičku mehaniku s osnovama teorije vibracija" čini cjelinu sadržaja koji prof. dr. sc. Dragan Pustaić predaje studentima na studiju zrakoplovnog inženjerstva Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Kolegij se u ovome obliku, sukladno bolonjskom procesu, predaje od akademske godine 2003/2004. Koautor na skripti je kolegica Martina Lovrenić-Jugović koja je u vrijeme pisanja rukopisa bila znanstveni novak -asistent u Zavodu za tehničku mehaniku Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te je gotovo 10 godina studentima držala auditorne vježbe iz spomenutoga kolegija.

engleski

Mechanics III-Z : Computational Kinematics

nije evidentirano

computational kinematics; matrix methods in kinematics; formulation of kinematics equations; equations of constrains; linear transformation system of coordinates; translation and rotation of coordinate system; three referent coordinate system with common origin; velocity and acceleration of a particle fixed in a moving coordinate system.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

52

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Brodogradnja, Strojarstvo, Zrakoplovstvo, raketna i svemirska tehnika

Poveznice