Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 687858

Religioznost i stavovi prema seksualnosti i braku odrasle populacije u Hrvatskoj


Marinović Jerolimov, Dinka; Ančić, Branko
Religioznost i stavovi prema seksualnosti i braku odrasle populacije u Hrvatskoj // Društvena istraživanja, 23 (2014), 1; 111-132 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 687858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Religioznost i stavovi prema seksualnosti i braku odrasle populacije u Hrvatskoj
(Religiosity and Attitudes towards Sexuality and Marriage of adult Population in Croatia)

Autori
Marinović Jerolimov, Dinka ; Ančić, Branko

Izvornik
Društvena istraživanja (1330-0288) 23 (2014), 1; 111-132

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
religioznosti; seksualna permisivnost; brak
(religiosity; sexual permissiveness; marriage)

Sažetak
U članku se analiziraju stavovi odrasle populacije u Hrvatskoj prema nekim pitanjima s područja braka i seksualnosti. Cilj je bio istražiti u kojoj je mjeri dominantno kršćanska, odnosno katolička populacija u skladu s normama tradicionalnog crkvenog morala u tim pitanjima te ukazuju li recentni podaci na neke promjene. Kada se govori o pristajanju uz crkvene moralne norme u području seksualnosti i obitelji, na temelju dosadašnjih istraživanja, postavljena je opća hipoteza o religioznim ispitanicima kao heterogenoj skupini. To podrazumijeva da veća religioznost (promatrana kroz indikatore religijske identifikacije i prakse) podrazumijeva manju permisivnosti u stavovima prema seksualnosti i nekim pitanjima s područja bračnih odnosa. U radu su korišteni podaci iz dvaju istraživanja: Društvene i religijske promjene u Hrvatskoj (DRP) iz 2004. i International Social Survey Programme (ISSP) modul Religija iz 2008./2009. godine. Analiza je pokazala da religiozni ispitanici nisu homogena skupina, pri čemu se indikator religijske prakse pokazao kao konzistentniji prediktor, odnosno utvrđeno je da postoji veća šansa da će oni ispitanici koji redovito odlaze u crkvu na vjerske službe biti tradicionalniji u stavovima o seksualnosti i braku. Međutim, nalazi ukazuju i na prisutnost kombinacije tradicionalnih i modernih vrijednosti i u vjerničkoj populaciji. U kontekstu sociodemografskih i sociostrukturnih korelata, ispitanici mlađe dobi, obrazovaniji, muškog spola te oni iz urbanih sredina iskazuju veću permisivnost u istraživanim stavovima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
100-1001172-1072 - Manje vjerske zajednice kao akteri religijskih promjena u hrvatskom društvu (Marinović, Ankica, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Marinović Jerolimov, Dinka; Ančić, Branko
Religioznost i stavovi prema seksualnosti i braku odrasle populacije u Hrvatskoj // Društvena istraživanja, 23 (2014), 1; 111-132 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Marinović Jerolimov, D. & Ančić, B. (2014) Religioznost i stavovi prema seksualnosti i braku odrasle populacije u Hrvatskoj. Društvena istraživanja, 23 (1), 111-132.
@article{article, author = {Marinovi\'{c} Jerolimov, Dinka and An\v{c}i\'{c}, Branko}, year = {2014}, pages = {111-132}, keywords = {religioznosti, seksualna permisivnost, brak}, journal = {Dru\v{s}tvena istra\v{z}ivanja}, volume = {23}, number = {1}, issn = {1330-0288}, title = {Religioznost i stavovi prema seksualnosti i braku odrasle populacije u Hrvatskoj}, keyword = {religioznosti, seksualna permisivnost, brak} }
@article{article, author = {Marinovi\'{c} Jerolimov, Dinka and An\v{c}i\'{c}, Branko}, year = {2014}, pages = {111-132}, keywords = {religiosity, sexual permissiveness, marriage}, journal = {Dru\v{s}tvena istra\v{z}ivanja}, volume = {23}, number = {1}, issn = {1330-0288}, title = {Religiosity and Attitudes towards Sexuality and Marriage of adult Population in Croatia}, keyword = {religiosity, sexual permissiveness, marriage} }

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font