Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 687492

Parenteza s glagolima govorenja u hrvatskom jeziku


Mihaljević, Milan
Parenteza s glagolima govorenja u hrvatskom jeziku // Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 39 (2013), 2; 527-544 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 687492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parenteza s glagolima govorenja u hrvatskom jeziku
(Verba Dicendi Parentheticals in Croatian)

Autori
Mihaljević, Milan

Izvornik
Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (1331-6745) 39 (2013), 2; 527-544

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
parenteza; glagoli govorenja; hrvatski jezik
(parenthesis; verbs of speaking; Croatian language)

Sažetak
U radu se razmatraju strukturna svojstva i distribucija parentetičkih izraza s glagolima govorenja u hrvatskome jeziku. Noseći izraz u koji je umetnut parentetički izraz s glagolom govorenja najčešće je rečenica, a znatno rjeđe koja druga sintaktička skupina. Distribucija je parentetičkoga izraza pritom prilično slobodna. Smještanje parentetičkoga izraza obično poštuje granice maksimalnih projekcija. Iskazi koji sadrže parentetičke izraze s glagolima govorenja mogu se semantički podijeliti u dvije skupine, na one usmjerene prema govorniku i one usmjerene prema subjektu. Čimbenici su koji u hrvatskom jeziku određuju je li iskaz usmjeren prema govorniku ili prema subjektu: smjer pronominalizacije, inverzija subjekta i predikata, različito ponašanje u dosegu niječnice i različita intonacija. Da parentetički izrazi tvore s nosećim izrazom jednu sintaktičku cjelinu potvrđuje, osim utjecaja dosega niječnice, i asimetrija u odnosu zamjenica i kvantifikatora te sličnosti takvih iskaza s posebnim pitanjima, odnosno s wh-pomicanjem: fakultativnost inverzije subjekta i predikata uvjetovana pragmatičkim čimbenicima, dalekometna ovisnost te slično ponašanje glede otočnih ograničenja. Heterogeno ponašanje dviju vrsta iskaza upućuje na to da vjerojatno imaju različitu unutarnju strukturu. Autor zaključuje da razlika nije u tome kako je parentetički izraz uklopljen (spojen) u noseći izraz, nego samo u unutarnjoj strukturi parentetičkoga izraza. U iskazima usmjerenim prema subjektu na mjestu objekta parentetičkoga glagola spojena je kopija nosećega izraza, a u onima koji su usmjereni prema govorniku na tom je položaju samo prazni operator OP koji je pomaknut na položaj specifikatora i koindeksiran s nosećim izrazom. Budući da za primjere usmjerene prema subjektu nije prikladan opis s pomoću operacije pomakni, autor kao alternativu predlaže pretpostavku da je riječ o eliptičnim iskazima u kojima je poništena dopumbena rečenica parentetičkoga glagola koja je identična nosećemu izrazu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
090-0900998-0995 - Gramatika hrvatskoga crkvenoslavenskog jezika (Mihaljević, Milan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Staroslavenski institut , Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Mihaljević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević, Milan
Parenteza s glagolima govorenja u hrvatskom jeziku // Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 39 (2013), 2; 527-544 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Mihaljević, M. (2013) Parenteza s glagolima govorenja u hrvatskom jeziku. Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 39 (2), 527-544.
@article{article, author = {Mihaljevi\'{c}, Milan}, year = {2013}, pages = {527-544}, keywords = {parenteza, glagoli govorenja, hrvatski jezik}, journal = {Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje}, volume = {39}, number = {2}, issn = {1331-6745}, title = {Parenteza s glagolima govorenja u hrvatskom jeziku}, keyword = {parenteza, glagoli govorenja, hrvatski jezik} }
@article{article, author = {Mihaljevi\'{c}, Milan}, year = {2013}, pages = {527-544}, keywords = {parenthesis, verbs of speaking, Croatian language}, journal = {Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje}, volume = {39}, number = {2}, issn = {1331-6745}, title = {Verba Dicendi Parentheticals in Croatian}, keyword = {parenthesis, verbs of speaking, Croatian language} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font