Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Vladimir Stojanović: Turizam i održivi razvoj, Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 2011., 260. str. (CROSBI ID 203770)

Prilog u časopisu | ostalo

Demonja, Damir Vladimir Stojanović: Turizam i održivi razvoj, Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 2011., 260. str. // Sociologija i prostor, 3 (2013), 197; 589-591

Podaci o odgovornosti

Demonja, Damir

hrvatski

Vladimir Stojanović: Turizam i održivi razvoj, Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, 2011., 260. str.

„Turizam i održivi razvoj“ svojevrsna je dopuna i nadogradnja knjige „Održivi razvoj turizma i životne sredine“ iz 2006. godine, dr. sc. Vladimira Stojanovića, sveučilišnog profesora i znanstvenog istraživača Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Ona predstavlja autorov nastavak promišljanja mjesta i uloge turizma u godinama koje su pred nama. Turizam u današnjim vremenima, kao i onima koja slijede, trebao bi kreirati nove mogućnosti u okolnostima koje definiramo izazovnima, kada se javljaju ili traju ekonomske krize, a reflektiraju se na sve aspekte života čovjeka. Turizam je sve više usmjeren prema tzv. „pametnom turizmu“, koji je čist, ekološki prihvatljiv, etički ispravan i kvalitetan na svim razinama. U tom smislu nužna su, a danas i aktualna i važna, istraživanja odnosa turizma i životnog okoliša, osobito u kontekstu izrazito razvidnih pozitivnih i negativnih posljedica turističkog razvoja nekog prirodnog i/ili kulturnog područja. Takva istraživanja vrhunac su doživjela 90-ih godina 20. stoljeća, što se reflektiralo pojavom i inzistiranjem na ekoturizmu i održivom razvoju turizma. Stoga udžbenik „Turizam i održivi razvoj“ predstavlja rijetki, znanstveno utemeljeni i sveobuhvatni pregled istraživanja naprijed navedenih tema, prije svega u Srbiji, ali su autorova istraživačka iskustva zanimljiva i za zemlje u regiji, i šire. Udžbenik „Turizam i održivi razvoj“ vrijedan je prilog proučavanju turizma, posebno odnosa turizma i održivog razvoja, temeljen na autorovom sveobuhvatnom znanstvenom istraživanju, terenskoj istraživačkoj praksi, predavačkom iskustvu i odgovarajućem prepoznavanju važnih aktualnih promjena u složenom sklopu raznovrsnih turističkih tema. Pisan jasno i razumljivo, s odgovarajućim znanstvenim aparatom, potkrijepljen određenim brojem priloga, odnosno studija slučaja koji predstavljaju praksu turizma određene destinacije, turizma u zaštićenim područjima, ekoturizma i održivog turizma, kao i fotografijama, tablicama i grafikonima, ovaj udžbenik predstavlja ne samo vrijedno ispitno štivo studentima, već potiče na raznovrsna razmišljanja vezana za obrađenu predmetnu temu. Primjerice, na koji način razvijati pozitivan stav turizma prema životnom okolišu, koje sve ideje se mogu realizirati da bi se na ispravan način turistički shvatili i predstavili životni okoliš i priroda, na što treba paziti da bi se izbjegle greške u procesu razvoja turizma, i drugo. U tom smislu, ovaj udžbenik, osim studentima, namijenjen je i svima onima koje zanima predmetna tema, odnosno onima koji aktivno sudjeluju u planiranju i organiziranju turizma prema načelima održivog razvoja.

Turizam; održivi razvoj; mogućnosti; odnosi.

nije evidentirano

engleski

Vladimir Stojanović: Tourism and sustainable development, Novi Sad, University of Novi Sad, Faculty of Sciences, Department of Geography, Tourism and Hospitality Management, 2011, pp. 260.

nije evidentirano

Tourism; sustainable development; possibilities; relations.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3 (197)

2013.

589-591

objavljeno

1846-5226

1849-0387

Povezanost rada

Etnologija i antropologija, Demografija

Poveznice
Indeksiranost