Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske (CROSBI ID 385026)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grubešić, Tone Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Grubešić, Tone

Antunac, Neven

hrvatski

Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske

Istarski, paški i krčki sir, autohtoni su sirevi proizvedeni od ovčjeg mlijeka te proizvodnju ovih sireva odlikuje originalnost njihove recepture koja se prenosi s koljena na koljeno. Međutim, postoje razlike u tehnologijama proizvodnje, te je cilj istraživanja bio, temeljem dobivenih rezultata, standardizirati tehnološke procese proizvodnje istarskog, paškog i krčkog sira, te utvrditi fizikalno-kemijska svojstva u različitim fazama zrenja. Provedeno je istraživanje na tri gospodarstva u Istri, na otoku Pagu te na otoku Krku i analiziran je 81 uzorak sira u različitim fazama zrenja (0., 45., 90. dan). Statistička obrada podataka izvršena je primjenom procedure Microsoft Office Excel (2013). Kemijske i fizikalne analize sira određene su standardnim metodama (HRN EN, ISO norme) u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode Zavoda za mljekarstvo. Primjenom statističke obrade podataka utvrđene su razine značajnosti između istarskog, paškog i krčkog sira. Na osnovu udjela suhe tvari sira, istarski, paški i krčki sir pripadaju skupini tvrdih sireva. Tehnologije proizvodnje istarskog, paškog i krčkog sira karakteristični su za područja Istre, otoka Paga i otoka Krka. Temeljem dobivenih rezultata, može se zaključiti kako su kemijska i fizikalna svojstva istarskog, paškog i krčkog sira prilično različita, posebice ako se osvrnemo na tehnologiju proizvodnje.

istarski sir; paški sir; krčki sir; ovčje mlijeko; autohtoni ovčji sir

nije evidentirano

engleski

Standardization of technological production processes of traditional sheep cheeses on the Croatian coast

nije evidentirano

Istarski cheese; Paški cheese; Krčki cheese; autochtonous sheep cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

23.01.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)