Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 687012

Izlučenje plotkinja kao parametar plodnosti na farmama mliječnih krava


Štibrić, Goran; Ciganović, Hrvoje; Špoljarić, Branimira; Gereš, Darko
Izlučenje plotkinja kao parametar plodnosti na farmama mliječnih krava // Veterinarski dani 2013. : zbornik radova / Harapin Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, Veterinarski fakultet u Zagrebu, 2013. str. 163-171 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Izlučenje plotkinja kao parametar plodnosti na farmama mliječnih krava
(Culling cows as a parameter of fertility in dairy farms)

Autori
Štibrić, Goran ; Ciganović, Hrvoje ; Špoljarić, Branimira ; Gereš, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Veterinarski dani 2013. : zbornik radova / Harapin Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, Veterinarski fakultet u Zagrebu, 2013, 163-171

Skup
Veterinarski dani 2013.

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09-12.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Izlučenje; plotkinje; plodnost
(Culling; cows; fertility)

Sažetak
Farmer mora voditi računa o svim aspektima managementa koji mogu utjecati na ekonomsku učinkovitost. Osim uobičajenih područja poput hranidbe i ukalkuliranih fiksnih i varijabilnih troškova, uvijek se mora voditi računa o zdravlju i plodnosti stada. Glavni gubici javljaju se u plotkinja sa kompleksnim poremećajima koji kratkoročno (direktno) i dugoročno nepovoljno utječu, posebice na reprodukcijsko zdravlje: endometritis, hromost, mastitis, produljeno MR i ekscesna neplanirana izlučenja. Ti troškovi po kravi iznose cca 1 000 kuna godišnje. Ukoliko direktnim troškovima bolesti dodamo i posredne, tada se troškovi udvostručuju. Čak i ako se stado ne povećava, neophodno je uvođenje novih grla kako bi se zamijenila ona koja je neophodno izlučiti. Izlučenja mogu vrlo dramatično utjecati na poslovanje farme. Razlikujemo planirana, čiji je cilj poboljšanje kvalitete krava i neplanirana izlučenja koja su posljedica bolesti, ozljeda, nezgoda. Valja akceptirati činjenicu da krave u četvrtoj, petoj ili šestoj laktaciji imaju proizvodnju koju zamjenske junice ne mogu dostići do druge ili treće laktacije. Izlučenja su individualna, ali valja voditi računa i o cjelokupnoj situaciji na farmi. Procjena razloga za izlučenje uvijek je donekle subjektivna, a ponekad i neracionalna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0532052-2046 - Smanjena plodnost u mliječnih goveda (Darko Gereš, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb