Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 686985

Praćenje nastanka N-nitrozamina u hrani životinjskog podrijetla


Iva Pavlinić Prokurica
Praćenje nastanka N-nitrozamina u hrani životinjskog podrijetla 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb


Naslov
Praćenje nastanka N-nitrozamina u hrani životinjskog podrijetla
(Tracing development of N-nitrosamine content in food of animal origin)

Autori
Iva Pavlinić Prokurica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto
Zagreb

Datum
13.05

Godina
2010

Stranica
132

Mentor
Medić, Helga

Ključne riječi
N-nitrozamini; mesni proizvodi; jetrena pašteta; skladištenje
(N-nitrosamines; meat products; liver patty; storage)

Sažetak
Nitrozamini su kancerogeni i toksični spojevi koji mogu nastati u mesu i mesnim proizvodima kao produkt reakcije nitrita s proteinima mesa nakon što se mesu ili mesnim proizvodima dodaju nitriti, odnosno nitrati kao konzervansi. Štetnost nitrozamina dokazana je u mnogim objavljenim znanstvenim radovima tijekom zadnjih 30.-ak godina te je stoga potrebna stalna sustavna kontrola na prisutnost N-nitrozamina, jer meso i mesni proizvodi kao glavni izvor proteina čine veliki udio u prehrani kako odrasle populacije tako i djece. U Republici Hrvatskoj se takva kontrola ne provodi, a isto tako u dosadašnjoj legislativi nisu propisane najviše dopuštene količine za te spojeve (NDK). Provedenim eksperimentalnim istraživanjem utvrđeno je da je temperatura skladištenja povezana sa razvojem N-nitrozamina u mesnim proizvodima. To osobito dolazi do izražaja ukoliko su proizvodi skladišteni na višim temperaturama, odnosno na sobnoj temperaturi i na temperaturi od 37°C kroz 5-10 dana.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Iva Pavlinić Prokurica, (322250)