Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tracing development of N-nitrosamine content in food of animal origin (CROSBI ID 385025)

Ocjenski rad | diplomski rad

Iva Pavlinić Prokurica Tracing development of N-nitrosamine content in food of animal origin / Medić, Helga (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Iva Pavlinić Prokurica

Medić, Helga

engleski

Tracing development of N-nitrosamine content in food of animal origin

Nitrozamini su kancerogeni i toksični spojevi koji mogu nastati u mesu i mesnim proizvodima kao produkt reakcije nitrita s proteinima mesa nakon što se mesu ili mesnim proizvodima dodaju nitriti, odnosno nitrati kao konzervansi. Štetnost nitrozamina dokazana je u mnogim objavljenim znanstvenim radovima tijekom zadnjih 30.-ak godina te je stoga potrebna stalna sustavna kontrola na prisutnost N-nitrozamina, jer meso i mesni proizvodi kao glavni izvor proteina čine veliki udio u prehrani kako odrasle populacije tako i djece. U Republici Hrvatskoj se takva kontrola ne provodi, a isto tako u dosadašnjoj legislativi nisu propisane najviše dopuštene količine za te spojeve (NDK). Provedenim eksperimentalnim istraživanjem utvrđeno je da je temperatura skladištenja povezana sa razvojem N-nitrozamina u mesnim proizvodima. To osobito dolazi do izražaja ukoliko su proizvodi skladišteni na višim temperaturama, odnosno na sobnoj temperaturi i na temperaturi od 37°C kroz 5-10 dana.

N-nitrosamines; meat products; liver patty; storage

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

132

13.05.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija