Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi (CROSBI ID 385018)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Bedeković, Dalibor Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi / Pintar, Jasna ; Artuković, Branka (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Bedeković, Dalibor

Pintar, Jasna ; Artuković, Branka

hrvatski

Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi

Upotreba pogače uljane repice kao nusproizvoda proizvodnje biodizela već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi učinak udjela pogače uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pilića, purana i gusaka na proizvodne rezultate, zdravlje te na karakteristike jaja kokoši nesilica i mesa ostale spomenute tovne peradi. Životinje su hranjene smjesama bez dodatka pogače uljane repice (skupina T-0) te smjesama u kojima je udio pogače uljane repice iznosio 5 (T-5) odnosno 10 % (T-10) kod pilića, purana i gusaka, a kod kokoši nesilica 8 i 16 % (T-8 i T-16). Završne tjelesne mase i randmani pilića, purana i gusaka nisu se značajno razlikovali između skupina, dok je značajno veća konverzija utvrđena samo kod gusaka skupine T-10 kod kojih je utvrđen i znatno veći mortalitet. Patohistološkom pretragom utvrđene su obilnije promjene na parenhimskim organima pokusnih životinja u svim istraživanjima. Senzornom analizom je utvrđeno da su miris, okus i opća ocjena jaja značajno lošiji kod skupine T-16 (P<0, 0001) u odnosu na jaja skupine T-0 i T-8. Povećanje udjela pogače uljane repice nije dovelo do značajnije promjene sastava pojedinih masnih kiselina prsnog mišića purana, ali je utvrđen značajno veći udio PUFAn3 i manji kvocijent PUFAn6/PUFAn3 (P<0, 05) kod skupine T-10 u odnosu na T-0. Najizraženije promjene sastava pojedinih masnih kiselina utvrđene su u prsnom mišiću pilića, što je rezultiralo značajnim smanjenjem udjela SFA (P<0, 05) i kvocijenta PUFAn6/PUFAn3 (P<0, 0001) te povećanjem udjela PUFAn3 (P<0, 0001) kod skupine T-10 u odnosu na T-0. Masno kiselinski sastav prsnog mišića skupine T-5 kod purana i pilića slabo se razlikovao od skupine T-0. Jaja kokoši nesilica skupina T-8 i T-16 imala su značajno veći udio PUFAn3 te značajno manji kvocijent PUFAn6/PUFAn3 u odnosu na skupinu T-0 (P<0, 05). Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je dodatak pogače uljane repice doveo do očekivanog povećanja udjela PUFAn3 i smanjenja kvocijenta PUFAn6/PUFAn3 u jajima i mesu istraživane peradi. Nadalje, nisu utvrđene negativne promjene proizvodnih pokazatelja kod pilića i purana pa se preporuča da udio pogače uljane repice u krmnim smjesama iznosi do 10 %, a kod gusaka i kokoši do 5 odnosno 8 %.

pogača uljane repice; pilići; purani; guske; kokoši nesilice; proizvodni rezultati; masne kiseline; kvocijent PUFAn6/PUFAn3; patohistološke promjene

nije evidentirano

engleski

Infulence of levels of rapeseed presscake on the performance and health of pultry

nije evidentirano

rapeseed cake; chickens; turkeys; gees; laying hens; production results; fatty acid composition; PUFAn6/PUFAn3; histopathological changes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

150

08.11.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)