Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 686841

Primjeri proračuna spregnutih konstrukcija prema Eurocode 4


Dujmović, Darko; Androić, Boris; Lukačević, Ivan
Primjeri proračuna spregnutih konstrukcija prema Eurocode 4. Zagreb: IA Projektiranje, 2014 (monografija)


CROSBI ID: 686841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjeri proračuna spregnutih konstrukcija prema Eurocode 4
(Design examples of composite structures according to Eurocode 4)

Autori
Dujmović, Darko ; Androić, Boris ; Lukačević, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
IA Projektiranje

Grad
Zagreb

Godina
2014

Stranica
908

ISBN
978-953-55633-2-7

Ključne riječi
projektiranje ; spregnuti nosači ; spregnuti stupovi ; spregnute ploče ; umor spregnutih konstrukcija ; priključci
(design ; composite beams ; composite columns ; composite slabs ; fatigue of composite structures ; joints)

Sažetak
Numerički primjeri namijenjeni su svim učesnicima izgradnje čiji su predmet interesa konstrukcijski elementi sastavljeni od čelika i betona. Osnovne ideje koncipiranja takvih elemenata bitno se razlikuju u odnosu na one kod kojih je započeo njihov razvoj. Korištenje komercijalnih kompjuterskih programa, kod proračuna elemenata od čelika i betona, gotovo je nemoguće bez prethodnog poznavanja „ručno“ provedenog postupka. Iz tog razloga, da bi se otklonila ova tradicionalna zapreka, izrađen je niz numeričkih primjera. Oni su odabrani tako da u svom redoslijedu posjeduju didaktički i edukacijski karakter. Svaka norma ima svoje nedoumice i nema edukacijski karakter pa tako i EN 1994. Iz tog razloga primjeri obrađuju i prikazuju neke nejasnoće na način da ih detaljno analiziraju i komentiraju. Relativno dugo razdoblje i usvajanja EN 1994-2004 imao je za posljedicu da nisu obuhvaćeni novi oblici suradnje čelika i betona koji su prisutni na građevinskom tržištu EU. Prema tome, norma EN 1994-2004 ne predstavlja „state of the art“ tj. sadašnju razinu znanstvenog stanja i razinu suvremene izrade i primjene inovativnih sustava od čelika i betona. Prilog toj činjenici je i podatak da neka ispitivanja koja su korištena u normi datiraju između 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. Međutim, nove ideje u normi biti će samo dopuna i nadogradnja postojeće norme. Iz tog je razloga dobro poznavati detalje proračuna sadašnje norme EN 1994-2004. Upravo ova činjenica bila je motivacija za izradu ovih numeričkih primjera. Razvoj nove generacije EN 1994-2018 (realno donošenje u 2018. godini) temeljit će se dijelom i na odgovorima i komentarima građevinske industrije na postojeću normu. S druge strane projektanti postavljaju zahtjeve da se neka pravila moraju pojednostaviti za primjenu u praksi, bolje i detaljnije obrazložiti, korigirati i na kraju bolje harmonizirati s ostalim EN-ovima. Ta se harmonizacija posebno odnosi na EN 1992 i EN 1993 te na provođenje ukidanja NA (Nacionalnih dodataka). U proteklom razdoblju kompozitni konstrukcijski elementi sastavljeni od čelika i betona, iz različitih razloga, nisu dobili priliku za veću primjenu u onoj mjeri u kojoj oni to sigurno zaslužuju. Međutim, imajući u vidu sve prethodno navedene činjenice, pa čak i neke dileme oko daljnjeg razvoja nove generacije Eurocode-a, može se reći da u sadašnjem trenutku postoji nova prilika za primjenu kompozitnih elemenata. Knjiga se sastoji od šest poglavlja: A Puzanje I skupljanje, B Nosači, C Stupovi, D Ploče, E Umor i F Konstrukcijsko oblikovanje priključaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekti:
082-0821466-1469 - Optimalizacija pouzdanosti okvirnih sustava s različitim tipovima spojeva (Dujmović, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Građevinski fakultet, Zagreb,
Akademija tehničkih znanosti

Profili:

Avatar Url Darko Dujmović (autor)

Avatar Url Boris Androić (autor)

Avatar Url Ivan Lukačević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dujmović, Darko; Androić, Boris; Lukačević, Ivan
Primjeri proračuna spregnutih konstrukcija prema Eurocode 4. Zagreb: IA Projektiranje, 2014 (monografija)
Dujmović, D., Androić, B. & Lukačević, I. (2014) Primjeri proračuna spregnutih konstrukcija prema Eurocode 4. Zagreb, IA Projektiranje.
@book{book, author = {Dujmovi\'{c}, Darko and Androi\'{c}, Boris and Luka\v{c}evi\'{c}, Ivan}, year = {2014}, pages = {908}, keywords = {projektiranje, spregnuti nosa\v{c}i, spregnuti stupovi, spregnute plo\v{c}e, umor spregnutih konstrukcija, priklju\v{c}ci}, isbn = {978-953-55633-2-7}, title = {Primjeri prora\v{c}una spregnutih konstrukcija prema Eurocode 4}, keyword = {projektiranje, spregnuti nosa\v{c}i, spregnuti stupovi, spregnute plo\v{c}e, umor spregnutih konstrukcija, priklju\v{c}ci}, publisher = {IA Projektiranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Dujmovi\'{c}, Darko and Androi\'{c}, Boris and Luka\v{c}evi\'{c}, Ivan}, year = {2014}, pages = {908}, keywords = {design, composite beams, composite columns, composite slabs, fatigue of composite structures, joints}, isbn = {978-953-55633-2-7}, title = {Design examples of composite structures according to Eurocode 4}, keyword = {design, composite beams, composite columns, composite slabs, fatigue of composite structures, joints}, publisher = {IA Projektiranje}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font