Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 686473

Restrukuriranje Temeljne topgrafske baze


Landek, Ivan; Marjanović, Marijan, Šimat, Ivana; Vilus, Igor
Restrukuriranje Temeljne topgrafske baze // Neiskorišteni potencijali geodezije napuštena i nova područja djelovanja / Bašić, Tomislav ; Racetin, Ivana ; Marjanović, Marijan (ur.).
Zagreb: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2013. str. 69-73 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Restrukuriranje Temeljne topgrafske baze
(Restructuring Basic Topographic Database)

Autori
Landek, Ivan ; Marjanović, Marijan, Šimat, Ivana ; Vilus, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Neiskorišteni potencijali geodezije napuštena i nova područja djelovanja / Bašić, Tomislav ; Racetin, Ivana ; Marjanović, Marijan - Zagreb : Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2013, 69-73

ISBN
978-953-55915-3-5

Skup
Neiskorišteni potencijali geodezije napuštena i nova područja djelovanja

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25-27.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
CROTIS; INSPIRE; Temeljna topografska baza
(CROTIS; INSPIRE; Basic Topographic Database)

Sažetak
Sažetak: Temeljna topografska baza (TTB) uspostavljena je u Državnoj geodetskoj upravi (DGU) 2003. godine. Tijekom proteklih godina podaci TTB-a korišteni su za izradu topografske karte u mjerilu 1 : 25 000 (TK25) u analognom obliku. Također su u tom vremenu izrađene i određene studije koje su gotovo u cijelosti implementirane u specifikacije koje jasnije određuju način prikupljanja i obrade podataka u TTB-u. U međuvremenu su se pojavili novi momenti koji utječu na TTB od kojih je najznačajnija INSPIRE direktiva koja na europskoj razini postavlja niz zahtjeva za prostorne podatke koji su obvezni za sve zemlje članice Europske unije. Zahtjevi INSPIRE-a imaju za cilj postizanje interoperabilnosti skupova podataka i mrežnih usluga na razini cijele Europe kroz prilagodbu postojećih podataka. U ovom članku će biti opisan poboljšan postojeći dosadašnji topografsko-kartografski sustav dopunjen temeljem zahtjeva INSPIRE-a te će se ukratko opisati izmijenjeni model podataka CROTIS 2.0.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
170146

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb