Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 686424

Razvoj i uloga međuknjižnične posudbe


Golubović, Vesna
Razvoj i uloga međuknjižnične posudbe 2009., magistarski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Razvoj i uloga međuknjižnične posudbe
(Development and Role of the Interlibrary Loan)

Autori
Golubović, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.10

Godina
2009

Stranica
140

Mentor
Lasić-Lazić, Jadranka

Ključne riječi
Međuknjižnična posudba; dostava dokumenata; IFLA; smjernice; bibliografski servisi; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
(Interlibrary Loan; Document Delivery; IFLA; guidelines; bibliographic services; The National and University Library in Zagreb)

Sažetak
Nezamjenjiva je uloga knjižnica u prikupljanju i posredovanju informacija za svoje korisnike. Tako je značaj posredovanja informacija kroz uslugu međuknjižnične posudbe od samih početaka do danas ostao nepromijenjen, a razvoj informacijsko komunikacijske tehnologije samo je omogućio kvalitetnije, brže i povoljnije posredovanje traženih informacija. Za ostvarivanje djelotvorne međuknjižnične posudbe moraju biti zadovoljeni neki osnovni preduvjeti: postavljen knjižnični sustav unutar kojeg su jasno definirani načini suradnje koji će omogućiti njegovo povezivanje s drugim sustavima u zemlji i inozemstvu ; nacionalne bibliografije i opći skupni katalozi ; politika i praksa međuknjižnične posudbe mora se temeljiti na metodama koje omogućavaju dostupnost publikacijama, brzinu zadovoljavanja zahtjeva i niske troškove. U radu je opisan povijesni razvitak, značenje i uloga međuknjižnične posudbe. Prikazan je razvoj IFLA-inih smjernica za međuknjižničnu posudbu, pravila o garđi koja se posuđuje, metodologija pretraživanja i naručivanja, te način plaćanja. Na primjerima servisa: Subito, BLDSC, COBISS i SBN priakzana je uloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao nacionalnog centra za inozemnu međuknjižničnu posudbu budući da pokriva zahtjeve za posudbom knjiga i izradom preslika članaka iz svih područja znanosti. Analizom podataka za razdoblje od 2003- -2007. godine potvrdila se potreba za građom koju NSK posjeduje i potvrdila se njena uloga u podršci znanstvenim istraživanjima i nastavi u skladu s Bolonjskim procesom (najviše upućenih zahtjeva - visokoškolske knjižnice), čime su potvrđene hipoteze, cilj i svrha istraživanja u radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Autor s matičnim brojem:
Vesna Golubović, (325025)