Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685989

Hijerarhijsko formiranje klastera u procjeni mehanizma antiagregacijskog učinka flavonoida


Debeljak, Željko; Bojić, Mirza; Medić-Šarić, Marica
Hijerarhijsko formiranje klastera u procjeni mehanizma antiagregacijskog učinka flavonoida // XXIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of Abstracts) / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: HDKI/Kemija u industriji, 2013. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Hijerarhijsko formiranje klastera u procjeni mehanizma antiagregacijskog učinka flavonoida
(Hierarchical clustering in the assessment of antiaggregatory activity mechanism of flavonoids)

Autori
Debeljak, Željko ; Bojić, Mirza ; Medić-Šarić, Marica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of Abstracts) / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : HDKI/Kemija u industriji, 2013

ISBN
978-953-6894-50-5

Skup
Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (23 ; 2013)

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.-24.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Agregacija trombocita; flavonoidi
(Platelet aggregation; flavonoids)

Sažetak
Polifenoli, prvenstveno flavonoidi i prirodni izvori bogati polifenolima, kao što su vino, zeleni čaj, tamna čokolada, gingko i propolis imaju pozitivne učinke na zdravlje ljudi. Temeljna in vitro kao i neka klinička istraživanja ukazuju na opravdanu primjenu polifenola u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Stoga je cilj ovog rada bio procijeniti mehanizam kojim flavonoidi smanjuju agregaciju trombocita, primjenom grafičkog Gaussovog modela u kombinaciji s višedimenzijskim ponovnim uzorkovanjem [1]. Testiranje je provedeno na setu od 30 flavonoida poznatog antiagregacijskog učinka [2]. Optimizacija molekulske geometrije provedena je u evaluacijskoj verziji HyperChema 8.0 (Hypercube, SAD). Molekulski su deskriptori generirani u MOPAC 7 (Stewart Computational Chemistry, SAD) i ACD/ChemSketch (Freeware) 11.0 (Advanced Chemistry Development, Kanada) paketima. Globalni su deskriptori preuzeti s mrežnih aplikacija chemspider.com (Royal Society of Chemistry, UK) i chemicalize.org (ChemAxon, SAD). Statistička obrada podataka provedena je u programu R v2.8.1 (R Foundation, Austrija). Na temelju reduciranog skupa molekulskih deskriptora kreirano je hijerarhijsko stablo. Klaster kojeg čine izoflavonoidi formononetin, daidzein, genistein i prunetin sugerira sličan mehanizam djelovanja što se potvrđuje i literaturnim podacima – djelovanje na cAMP, a u testu agregacije trombocita koja je potaknuta ADP-om ovi spojevi su se pokazali najmanje učinkoviti u odnosu na druge klase flavonoida. U nekim slučajevima (npr. epikatehin), neki su agregacijski testovi opisani kao negativni, a drugi kao pozitivni, što otežava kategorizaciju. Iako npr. kvercetin djeluje na velik broj meta, antiagregacijski se učinak postiže u velikim koncentracijama u odnosu na one koje su utvrđene in vivo. Ovaj je način tvorbe klastera (učenje bez učitelja) pogodan za predviđanje jednostavnih mehanizama djelovanja baziranih na strukturnim karakteristikama molekula, ukoliko vrijednosti aktivnosti za veliku većinu molekula nisu poznate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FarmacijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
006-0061117-1237 - Biološki aktivni spojevi, metaboliti i QSAR (Marica Medić-Šarić, )

Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb