Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685571

Mogućnosti upotrebe RSS tehnologije u oglašavanju


Šimec, Alen
Mogućnosti upotrebe RSS tehnologije u oglašavanju 2013., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Mogućnosti upotrebe RSS tehnologije u oglašavanju
(Capabilities of using RSS technology in advertising)

Autori
Šimec, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.5

Godina
2013

Stranica
302

Mentor
Boras, Damir ; Špiranec, Sonja

Ključne riječi
Internet; Web 2.0; RSS; interaktivne aplikacije; multimedija; društvene mreže; oglašavanje; marketing; mobilni uređaji; tablet uređaji
(Internet; Web 2.0; RSS; interactive applications; multimedia; social networking; advertising; marketing; mobile devices; tablet device s)

Sažetak
U radu je prikazana analiza svjetskih iskustava iz prakse u upotrebi Interneta u različitim djelatnostima, pa tako i oglašavanju, kao i korištenje Internetom, te stanje u Hrvatskoj i koliko je društvo spremno prihvatiti nove oblike komunikacije sa oglašivačima. Analiziran je broj Internet korisnika radi odabira adekvatnih strategija i optimalnih modela za oglašivače preko RSS agregatora, kako bi se odredio mogući pravac aktivnosti vezan uz takvu vrstu oglašavanja na Internetu. Kod istraživanja primijenjeni su alati za mjerenje, analizu i prikupljanje informacija gemiusTraffic i Google Analytics, te je analizirano u kojem obliku i opsegu se koristi RSS na lokalnom i globalnom tržištu. Uzimajući u obzir najnovija iskustva i primjenjivost koja je moguća s postojećim tehnološkim rješenjima, u radu su prikazani dokazi za temeljne hipoteze, gdje RSS sa svojom sve većom zastupljenošću postaje novi kulturološki fenomen, koji se temelji na prikupljanju različitih najaktualnijih informacija, da bi se u budućnosti integrirao u svaku Internet stranicu, a sve više se koristi i na mobilnim uređajima. Njegova primjenljivost je u svakom dijelu društvene sfere, kako se to i pokazalo iz mnogobrojnih primjera u radu. Primjenjivost koja je u radu izložena, pogotovo u kategoriji kreiranja održive mogućnosti daljnjeg razvoja RSS-a, obzirom na tehnologiju, kulturološke fenomene korištenja i marketinške mogućnosti, predstavljat će glavne strateške smjernice za razvoj RSS-a u Hrvatskoj sukladno njezinom postojećem stupnju razvoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Alen Šimec, (322294)