Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza podatkovnih modela za poslovnu inteligenciju i mjerenja pri prijenosu podataka (CROSBI ID 774360)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Skočir, Zoran ; Vrdoljak, Boris ; Banek, Marko ; Pintar, Damir ; Vranić, Mihaela Analiza podatkovnih modela za poslovnu inteligenciju i mjerenja pri prijenosu podataka // Equidem i FER. 2013.

Podaci o odgovornosti

Skočir, Zoran ; Vrdoljak, Boris ; Banek, Marko ; Pintar, Damir ; Vranić, Mihaela

hrvatski

Analiza podatkovnih modela za poslovnu inteligenciju i mjerenja pri prijenosu podataka

Poslovna inteligencija (eng. Business Intelligence, BI) je skup metodologija i koncepata za prikupljanje, analizu i distribuciju podataka (informacija) uz pomoć različitih softverskih alata. U hrvatskom jeziku pojam poslovne inteligencije može se još odnositi na sposobnost shvaćanja i brzog snalaženja neke tvrtke u novim uvjetima poslovanja (Prema Wikipediji). Poslovna inteligencija omogućuje pronalaženje informacija potrebnih za lakše i točnije donošenje poslovnih odluka. Neke od metoda poslovne inteligencije uključuju dubinsku analizu podataka (eng. Data Mining), skladištenje podataka (eng. Data Warehousing) i analitičku obradu podataka OLAP (eng. On Line Analytical Processing). Dakle, poslovna inteligencija omogućava prikaz relevantnih podataka (informacija) upravljačkim strukturama na temelju kojih oni mogu donositi pravovaljane odluke. Osim odgovarajućih metoda koje se koriste za dobivanje relevantnih podataka, ključni element je kvaliteta ulaznih podataka u proces analize. Jedan od vodećih problema poslovnih informacijskih sustava današnjice jest dobivanje kvalitetnih podataka iz različitih izvora podataka. Sustavi su distribuirani, egzistiraju na različitim platformama, koriste različite norme komunikacije i sustave pohranjivanja. Problem integracije nameće se kao jedan od važnijih problema koji treba riješiti postupcima transformacije i korištenjem ontologije kako bi se pripremili konzistentni podaci za analizu postupcima poslovne inteligencije. Kao infrastruktura za poslovnu inteligenciju bitno je oblikovanje skladišta podataka, punjenje skladišta podataka iz različitih vrsta izvora podataka, općenito integracija heterogenih izvora podataka. Ključni naglasak u istraživanjima definiranim ovim projektnim zadatkom je analiza različitih podatkovnih modela za poslovnu inteligenciju u cilju definiranja postupaka transformacije pojedinih modela u prihvatljive modele za skladištenje podataka i dubinsku analizu podataka, rješavanje problema heterogenosti korištenjem definiranih transformacija i ontologija. Za pojedine postupke bit će dani odgovarajući primjeri koji će verificirati odgovarajuće formalne modele. Konačni rezultat bit će studija gdje će se analizirani postupci detaljno opisati.

podatkovni model; poslovna inteligancija; prijenos podataka; XML

nije evidentirano

engleski

Analysis of data models for business intelligence and measuring for data transmission

nije evidentirano

data model; business intelligence; data transmission; XML

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Equidem i FER

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika, Računarstvo