Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685475

Ponašanje domaćih životinja: Uvodni tekst


Ponašanje domaćih životinja: Uvodni tekst, Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014 (Udžbenik)


Naslov
Ponašanje domaćih životinja: Uvodni tekst
(The Ethology of Domestic Animals: An Introductory Text)

Urednik/ci
Pavičić, Željko ; Matković, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, udžbenik, znanstvena

Izdavač
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2014

Stranica
244

ISBN
978-953-6062-93-5

Ključne riječi
ponašanje; domaće životinje; dobrobit;
(behaviour; domestic animals; welfare)

Sažetak
Okoliš farmskih životinja značajno se promijenio intenziviranjem proizvodnje. Osim toga, genetska selekcija na veću proizvodnost rezultirala je promjenom fenotipa i ponašanja životinja. Međutim, životinje su zadržale određene vrsno specifične oblike ponašanja svojih divljih predaka za koja su i dalje visoko motivirane. Onemogućavanje životinja u izražavanju vrsti svojstvenog ponašanja rezultira stresom, dosadom i frustracijom te, s druge strane, nenormalnim oblicima ponašanja, što sve može ukazivati na ugroženu dobrobit životinja. Suvremeno društvo pridaje sve veći značaj načinu na koji se čovjek odnosi prema životinji, neovisno o njezinoj vrsti i namjeni, pri čemu je naglasak na zaštiti njezine dobrobiti. Životinje se više ne poimaju kao stvari, već bića koja osjećaju. Sloboda izražavanja vrsno specifičnog ponašanja osiguravanjem prikladnog smještaja i društvenog kontakta s jedinkama svoje vrste jedna je od temeljnih postavki pri zaštiti dobrobiti životinja. Stoga se i uvjeti držanja prilagođavaju životinjama tako da zadovolje etološke potrebe, što je i vidljivo iz niza zakonskih propisa. Sukladno novijim nastavnim programima veterinarskih visokih učilišta u svijetu, metodološke jedinice iz ponašanja životinja predaju se i na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao temelj područja preventivne veterinarske medicine. Dakle, ovaj udžbenik je namijenjen prvenstveno studentima veterinarske medicine, no njime se mogu koristiti i studenti drugih struka koje dolaze u doticaj s temom ponašanja životinja, poput agronoma i biologa. Knjiga je također namijenjena stručnjacima koji se bave problematikom ponašanja životinja, uzgajivačima farmskih životinja i kućnih ljubimaca te općenito široj čitalačkoj publici kao zanimljivo štivo za stjecanje određenih spoznaja o ovoj sve važnijoj temi u životu suvremenog čovjeka. Imajući to u vidu, objavljivanjem ove knjige na hrvatskom jeziku želi se dati naglasak na značaj ponašanja životinja za njihovu dobrobit.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Prijevod prema 2. engleskom izdanju iz 2009. godinePOVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Pavičić (urednik)

Avatar Url Kristina Matković (urednik)

Avatar Url Gordana Gregurić Gračner (prevoditelj)

Avatar Url Mario Ostović (prevoditelj)

Avatar Url Marija Vučemilo (prevoditelj)

Citiraj ovu publikaciju

Ponašanje domaćih životinja: Uvodni tekst, Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014 (Udžbenik)
Pavičić, Ž. & Matković, K. (ur.) (2014) Ponašanje domaćih životinja: Uvodni tekst. Zagreb, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, translator = {Vu\v{c}emilo, Marija and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Matkovi\'{c}, Kristina and Greguri\'{c} Gra\v{c}ner, Gordana and Ostovi\'{c}, Mario}, year = {2014}, pages = {244}, keywords = {behaviour, domestic animals, welfare}, isbn = {978-953-6062-93-5}, title = {The Ethology of Domestic Animals: An Introductory Text}, keyword = {behaviour, domestic animals, welfare}, publisher = {Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }