Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685230

Značenje ribe u prehrani


Vukoja, Ivana
Značenje ribe u prehrani 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)


Naslov
Značenje ribe u prehrani
(Role of fish in the diet)

Autori
Vukoja, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar (BiH)

Datum
27.09

Godina
2013

Stranica
32

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
Riba; energetska i nutritivna vrijednost; prehrana zdravih osoba; prehrana bolesnih osoba
(Fish; energy and nutritional value; nutrition of healthy subjects; nutrition in medical conditions)

Sažetak
Kemijski sastav ribljeg mesa varira ovisno o vrsti ribe, dobi, načinu ishrane i mnogim drugim čimbenicima. S nutritivnog stanovišta riba je jedan od najznačajnijih izvora bjelančevina životinjskog podrijetla, a odlikuje se i bogatim sastavom masnih kiselina koje su prijeko potrebne organizmu za odvijanje različitih metaboličkih procesa. Riblje meso je lako probavljivo, a probavljeni sastojci dobro se resorbiraju. Energetska vrijednost ribe značajno je niža od energetske vrijednosti mesa toplokrvnih životinja. Cilj ovog rada je dati uvid u značenje ribe u prehrani, s posebnim osvrtom na značenje ribe kao izvora funkcionalnih sastojaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA