Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj termičke obrade na energetsku i nutritivnu vrijednost hrane (CROSBI ID 384841)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vukoja, Josipa Utjecaj termičke obrade na energetsku i nutritivnu vrijednost hrane / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Mostar (BiH), Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Vukoja, Josipa

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Utjecaj termičke obrade na energetsku i nutritivnu vrijednost hrane

Termički tretman obuhvaća različite metode poput kuhanja, pirjanja, blanširanja, pečenja i prženja. Osnovna svrha ovih termičkih tretmana je dobiti bakteriološki sigurnu hranu s odgovarajućim organoleptičkim svojstvima i minimalnim sadržajem štetnih tvari. Važan utjecaj topline na hranu je poboljšanje njezine probavljivosti i povećanje njezine biološke iskoristivosti. Međutim, istovremeno s poželjnim promjenama odvijaju se i nepoželjne pa tako djelovanjem topline, a osobito prilikom pečenja i prženja, u hrani mogu nastati brojni kancerogeni spojevi poput policikličkih aromatskih ugljikovodika, heterocikličkih aromatskih amina, klorpropanola ili akrilamida. Proteini se djelovanjem topline denaturiraju, a masti podliježu oksidacijskim procesima. Minerali se djelomično gube tijekom kuhanja zbog otapanja u vodi. Vitamini su najnestabilniji i najosjetljiviji na termičku obradu. Cilj ovog rada je dati pregled utjecaja termičkog tretmana pripreme hrane na njezinu nutritivnu i energetsku vrijednost.

termička obrada; poželjne promjene; nepoželjne promjene; nutritivna vrijednost; energetska vrijednost

nije evidentirano

engleski

Thermal processing influence on energy and nutritional value of foods

nije evidentirano

thermal processing; positive changes; negative changes; nutritive value; energy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

28.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar (BiH)

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija