Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Principi prehrane osoba s anoreksijom (CROSBI ID 384834)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Smiljanić, Jelena Principi prehrane osoba s anoreksijom / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Mostar (BiH), Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Smiljanić, Jelena

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Principi prehrane osoba s anoreksijom

U posljednjih nekoliko desetljeća učestalost anoreksije se kontinuirano povećava. Poremećaji u prehrani kao anoreksija su postale bolesti današnjice. Anoreksija je poremećaj koji je karakteriziran namjernim izgladnjavanjem. Ovakvi poremećaji prehrane se javljaju najčešće kod mladih ljudi, ženskog spola češće nego muškog, koji žive u ekonomski razvijenim zapadnim zemljama. Do poremećaja ovog tipa dolazi češće kod žena koje imaju poremećaj ličnosti ili kod fizički vrlo aktivnoih ljudi kao i kod vegetarijanaca. Postoje također razni uzroci koji dovode do izbjegavanja uzimanja hrane među kojima su i slijedeći: emocionalni poremećaji, obiteljski utjecaj i genetički faktori, problemi povezani s rođenjem, kulturološki utjecaji te biološki i medicinski faktori. Liječenje je vrlo često teško započeti zbog velikog otpora bolesnika, te je jako dugotrajno, a uključuje bihevioralnu terapiju i uvođenje pravilnih prehrambenih navika, što je opisano u ovom radu.

anoreksija nervoza; prehrambene navike; poremećaj prehrane

nije evidentirano

engleski

Principles of nutrition in subjects with anorexia

nije evidentirano

anorexia nervosa; dietary habits; nutritional disorders

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

09.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar (BiH)

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija