Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685142

Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama


Vraneš, Ines
Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama
(The level of polyphosphates in semi-dry and heat- treated sausages)

Autori
Vraneš, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2012

Stranica
51

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
Prehrambeni aditivi; polifosfati; kobascie
(Food aditives; polyphosphates; sasusages)

Sažetak
Prehrambeni aditivi su tvari koje se koriste u industriji mesa tijekom proizvodnje kako bi se poboljšala senzorska svojstva, tekstura te produžio rok trajanja. U cilju postizanja tih svojstava kao aditivi se koriste polifosfati. najveće dopuštene količine polifosfata uzražene kao P2O5 (g/kg), u proizvodima od mesa adređene su Pravilnikom o prehrambenim aditivima. Istraživanje je provedeno na 39 uzoraka fermentiranih i toplinski obrađenih kobasica s ciljem određivanja razine polifosfata u njima. Dobiveni rezultati pokazuju da pojedini uzorci sadrže količine više od Pravilnikom dopuštenih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb