Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama (CROSBI ID 384822)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vraneš, Ines
Vahčić, Nada
Pleadin, Jelka
hrvatski
Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama
Prehrambeni aditivi su tvari koje se koriste u industriji mesa tijekom proizvodnje kako bi se poboljšala senzorska svojstva, tekstura te produžio rok trajanja. U cilju postizanja tih svojstava kao aditivi se koriste polifosfati. najveće dopuštene količine polifosfata uzražene kao P2O5 (g/kg), u proizvodima od mesa adređene su Pravilnikom o prehrambenim aditivima. Istraživanje je provedeno na 39 uzoraka fermentiranih i toplinski obrađenih kobasica s ciljem određivanja razine polifosfata u njima. Dobiveni rezultati pokazuju da pojedini uzorci sadrže količine više od Pravilnikom dopuštenih.
prehrambeni aditivi; polifosfati; kobascie
nije evidentirano
engleski
The level of polyphosphates in semi-dry and heat- treated sausages
nije evidentirano
food aditives; polyphosphates; sasusages
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
28.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb