Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kako se udaljavaju srodni slavenski jezici hrvatski i ukrajinski (na primjeru udaljavanja značenja prijedloga koji stoje uz akuzativ) (CROSBI ID 50978)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Graljuk, Silvija Kako se udaljavaju srodni slavenski jezici hrvatski i ukrajinski (na primjeru udaljavanja značenja prijedloga koji stoje uz akuzativ) // Jezici i kulture u vremenu i prostoru II/1 / Gudurić, Snežana ; Stefanović, Marija (ur.). Novi Sad: Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, 2013. str. 13-18

Podaci o odgovornosti

Graljuk, Silvija

hrvatski

Kako se udaljavaju srodni slavenski jezici hrvatski i ukrajinski (na primjeru udaljavanja značenja prijedloga koji stoje uz akuzativ)

Sve češća međujezična komunikacija otvorila je niz nerazjašnjenih pitanja. Na primjeru prijedloga u ukrajinskom i hrvatskom jeziku vidljivo je u kolikoj su mjeri, zbog stoljeća razdvojenosti, značenja koja se iskazuju akuzativom sa prijedlozima različita. Iako u slavenskim jezicima jezgru skupine prijedloga čine oni praslavenskog porijekla. Za srodne je slavenske jezike karakteristično da neke u njima “iste” pojave nisu iste, kao što, u ukrajinskome i hrvatskome nije u svemu podudarna upotreba prijedloga на / na i за / za, zbog čega su, gledajući kontrastivno, u nekim slučajevima zamijenili mjesta, odnosno: za jedno je hrvatsko značenje akuzativa s prijedlogom za ukrajinski uveo prijedlog s genitivom для (dlja). Na primjerima upotrebe prijedloga u dva srodna slavenska jezika vidljive su podudarnosti i nepodudarnosti koje su se razvile tijekom vremena. Kako jezgru skupine čine prijedlozi praslavenskog podrijetla, ti se prijedlozi ipak nisu znatno udaljili svojim osnovnim značenjima.

prijedlozi, akuzativ, nepodudarnosti, hrvatski, ukrajinski

nije evidentirano

engleski

Distancing of related Slavic languages Croatian and Ukrainian (distancing of the meaning of prepositions with Accusative)

nije evidentirano

Prepositions, Accusative, Disparities, Croatian, Ukrainian

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-18.

objavljeno

Podaci o knjizi

Jezici i kulture u vremenu i prostoru II/1

Gudurić, Snežana ; Stefanović, Marija

Novi Sad: Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu

2013.

978-86-6065-178-7

Povezanost rada

Filologija