Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684678

Izazovi tekstilne industrije prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju na primjeru odabranog poduzeća


Busija, Tomislav
Izazovi tekstilne industrije prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju na primjeru odabranog poduzeća 2013., diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN, Zagreb


Naslov
Izazovi tekstilne industrije prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju na primjeru odabranog poduzeća
(Challenges of textile industry following the Croatian admission into the European Union on the example of a selected company)

Autori
Busija, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veleučilište VERN

Mjesto
Zagreb

Datum
04.10

Godina
2013

Stranica
68

Mentor
Gregov, Zrinka

Ključne riječi
Tekstilna industrija; doradni poslovi; lohn proizvodnja; Hrvatska; Europska unija
(Textile industry; subcontracting; processing production; Croatia; European Union)

Sažetak
Od trenutka osamostaljenja Hrvatske, tekstilna i odjevna industrija vode bitku za svoj opstanak na tržištu. Problemi su počeli padom komunizma, uslijedio je Domovinski rat, a nakon rata razdoblje gospodarske krize. Ekonomska kriza zahvatila je i Europsku uniju te je padom standarda došlo do smanjenja potražnje za tekstilnim proizvodima. Visoki nameti države, skupa radna snaga, nedovoljno ulaganje u modernizaciju proizvodnje, stalni porast troškova, izostanak ulaganja u inovacije i izostanak razvoja vlastitog proizvoda doveli su tekstilnu industriju na koljena. U takvoj situaciji hrvatskoj tekstilnoj industriji preostaje boriti se za lohn poslove. Iako su oni kratkoročni i relativno nestabilni, ipak predstavljaju siguran izvor prihoda. Stoga je provedeno istraživanje o stanju lohn poslova u hrvatskoj tekstilnoj i odjevnoj industriji te o njihovoj budućnosti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na primjeru poduzeća Pletix d.o.o. Za teorijski okvir istraživanja korištena je znanstvena i stručna literatura te sekundarni izvori podataka. Primarno istraživanje provedeno je intervjuiranjem šestorice menadžera tekstilnih poduzeća u Hrvatskoj koji se bave lohn poslovima. Navedeno istraživanje pokazuje da hrvatska tekstilna industrija očekuje dobrobiti od ulaska u Europsku uniju te da postoji tendencija dobivanja novih lohn poslova, ali istovremeno i razvoja vlastite linije. Preporuka za promatrano poduzeće Pletix d.o.o. je izboriti se za lohn poslove koji osiguravaju financijsku stabilnost. Uz navedeno, preporučuje se i dalje razvijati linije vlastitih proizvoda te stvaranje jakog vlastitog brenda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija, EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Veleučilište VERN, Zagreb