Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja (CROSBI ID 608102)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Kovačević, Dragan ; Milić, Dinka Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja // Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova / Jukić, Ante (ur.). Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 265-275

Podaci o odgovornosti

Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Kovačević, Dragan ; Milić, Dinka

hrvatski

Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja

Okratoksin A (OTA) je prirodni kontaminant žitarica i krmnih smjesa, često prisutan u mesu i iznutricama farmskih životinja te proizvodima životinjskog podrijetla. Cilj ovog rada bio je odrediti ostatke OTA u različitim vrstama domaćih kobasica proizvedenim od svinja nakon subkroničnog tretmana sa OTA. Tretiranoj skupini grla (n=5) OTA je davan tijekom 30 dana u dozi od 300 µg OTA/kg krmne smjese dok ostala grla (n=5) nisu bila tretirana i činila su kontrolnu skupinu. Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, iz izdvojenih sirovina, prema tradicionalnim recepturama, proizvedene su kuhane (jetrenjača, krvavica i pašteta) i trajne (kulen, slavonska kobasica i domaća salama) kobasice. Koncentracije ostataka OTA u navedenim proizvodima određene su primjenom metode tekućinske kromatografije sa fluoroscentnom detekcijom (HPLC-FD). Najviše koncentracije OTA u gotovim proizvodima određene su u krvavicama (12, 82 µg/kg), potom jetrenjačama (12, 17 µg/kg) te pašteti (7, 92 µg/kg) dok su u trajnim kobasicama koncentracije OTA bile značajno niže i kretale su se u rasponu od 5, 19 µg/kg do 5, 75 µg/kg. Utvrđeno je da subkronično izlaganje svinja OTA putem ishrane krmnom smjesom dovodi do kumulacije ostataka OTA u pojedinim unutarnjim organima i dijelovima trupa svinja. Koncentracija ostataka OTA u gotovim proizvodima u izravnoj je ovisnosti od upotrebljene sirovine, o stupnju kontaminiranosti sirovina i njihovom masenom udjelu u gotovim proizvodima.

okratoksin A; domaće kuhane i trajne kobasice; HPLC-FD metoda

nije evidentirano

engleski

Ochratoxin A in homemade sausages produced from treated pigs

nije evidentirano

ochratoxin A; cooked and dried homemade sausages; HPLC-FD method

nije evidentirano

Podaci o prilogu

265-275.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova

Jukić, Ante

Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

14. Ružičkini dani

poster

13.09.2012-15.09.2012

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija