Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684304

Spolno ponašanje i znanje o spolno prenosivim bolestima učenika srednjih škola sa područja Zapadnohercegovačke županije


Sesar, Kristina; Šimić, Nataša; Bubalo, Pero; Jurić, Sandra; Sesar, Damir
Spolno ponašanje i znanje o spolno prenosivim bolestima učenika srednjih škola sa područja Zapadnohercegovačke županije // Pediatrija danas, 6 (2010), 1; 53-65 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Spolno ponašanje i znanje o spolno prenosivim bolestima učenika srednjih škola sa područja Zapadnohercegovačke županije
(SEXUAL BEHAVIOR AND KNOWLEDGE ABOUT SEXUALLY TRANSMITTED DISEASES OF HIGHSCHOOL STUDENTS FROM THE WESTERN HERZEGOVINA COUNTY)

Autori
Sesar, Kristina ; Šimić, Nataša ; Bubalo, Pero ; Jurić, Sandra ; Sesar, Damir

Izvornik
Pediatrija danas (1840-2968) 6 (2010), 1; 53-65

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Spolno prenosive bolesti; Kontracepcija; Adolescencija
(Sexually transmitted diseases; Contraception; Adolescence)

Sažetak
Cilj: Utvrditi znanje, stavove i rizična ponašanja učenika srednjih škola sa područja Zapadnohercegovačke županije u Bosni i Hercegovini. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 518 učenika u dobi od 16 do 19 godina iz četiri različite srednje škole. Upitnik je sadržavao 28 čestica koje su se odnosile na sociodemografske varijable, znanje o spolno prenosivim bolestima i prevenciji, seksualnu povijest, stavove, ponašanje, izvore znanja i metode kontracepcije koje se koriste. Rezultati: AIDS (99% djevojaka i 95% mladića) je najprepoznatija spolno prenosiva bolest, a bradavice na spolnim organima i epatiti B su najmanje poznate spolne bolesti (oko 20% ispitanika). Spolno aktivno je 21% djevojaka i 61% ispitanih mladića. Prvi spolni odnos prije 14-este godine imalo je 5% spolno aktivnih djevojaka i 12% mladića, u dobi od 14 do 17 godina 37% djevojaka i 47% mladića, a starije od 17 godina bilo je 44% djevojaka i 30% mladića. Samo jednog spolnog partnera imalo je 75% djevojaka i 34% mladića. Više od pet partnera imalo je 5% djevojaka i 13% mladića. Od metoda kontracepcije najčešće je korišten kondom (15% djevojaka i 10% mladića), te prijevremeno prekidanje snošaja (15% djevojaka i 10% mladića). Zaključak: Većina ispitanika u istraživanju adekvatno je informirana o načinima prijenosa spolno prenosivih bolesti i rizičnim skupinama. Informacije o spolnosti i spolno prenosivim bolestima ispitanici najčešće dobivaju iz novina i časopisa, knjiga, televizije i roditelja. Mladići su spolno aktivniji od djevojaka, ranije stupaju u spolne odnose i imaju veći broj partnera nego djevojke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • The British Library Inside Service: Index Copernicus, Global Health Databases: EBSCOhost.