Značenje meda u prehrani (CROSBI ID 384766)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šušnja, Mirjana
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Značenje meda u prehrani
Med je stoljećima čovjeku hrana, sladilo i lijek. Ima veliku nutritivnu vrijednost, specifičan okus i miris, proizvode ga pčele medarice i ne može se industrijski proizvesti. Svrha ovog rada je obraditi kemijski sastav meda, te značenje njegove primjene u ljudskoj prehrani, s posebnim osvrtom na terapeutska i funkcionalna svojstva meda. Prehrambena i terapeutska svojstva meda proizlaze iz njegovog kemijskog sastava, a koji ovisi o porijeklu meda. Med je namirnica koja se preporučuje svim osoba bez obzira na životnu dob i predstavlja vrhunski prirodni proizvod upravo zbog mnogobrojnih komoponenti s terapeutskim djelovanjem. S nutricionističkog gledišta med je praktički u potpunosti iskoristiva namirnica, koja je bogata raznim ljekovitim tvarima zahvaljujući jedinstvenom kemijskom sastavu, te posjeduje brojna svojstva koja mu daju prednost pred ostalim sladilima. Zbog svojih povoljnih svojstava med ima veliku primjenu u prehrambenoj industriji.
med; kemijski sastav; prehrana; terapeutska svojstva
nije evidentirano
engleski
Honey in nutrition
nije evidentirano
honey; chemical composition; nutrition; therapeutic properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
23.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar (BiH)