Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Značenje meda u prehrani (CROSBI ID 384766)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šušnja, Mirjana Značenje meda u prehrani / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Mostar (BiH), Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Šušnja, Mirjana

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Značenje meda u prehrani

Med je stoljećima čovjeku hrana, sladilo i lijek. Ima veliku nutritivnu vrijednost, specifičan okus i miris, proizvode ga pčele medarice i ne može se industrijski proizvesti. Svrha ovog rada je obraditi kemijski sastav meda, te značenje njegove primjene u ljudskoj prehrani, s posebnim osvrtom na terapeutska i funkcionalna svojstva meda. Prehrambena i terapeutska svojstva meda proizlaze iz njegovog kemijskog sastava, a koji ovisi o porijeklu meda. Med je namirnica koja se preporučuje svim osoba bez obzira na životnu dob i predstavlja vrhunski prirodni proizvod upravo zbog mnogobrojnih komoponenti s terapeutskim djelovanjem. S nutricionističkog gledišta med je praktički u potpunosti iskoristiva namirnica, koja je bogata raznim ljekovitim tvarima zahvaljujući jedinstvenom kemijskom sastavu, te posjeduje brojna svojstva koja mu daju prednost pred ostalim sladilima. Zbog svojih povoljnih svojstava med ima veliku primjenu u prehrambenoj industriji.

med; kemijski sastav; prehrana; terapeutska svojstva

nije evidentirano

engleski

Honey in nutrition

nije evidentirano

honey; chemical composition; nutrition; therapeutic properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

23.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar (BiH)

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija