Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE (CROSBI ID 384758)

Ocjenski rad | diplomski rad

Letoja, Irena PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE / Skelin, Andrea (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Letoja, Irena

Skelin, Andrea

hrvatski

PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju korisne učinke na zdravlje domaćina, kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Bifidobakterije i bakterije propionske kiseline zbog svojih blagotovornih učinaka na zdravlje, u velikoj mjeri se koriste kao probiotički mikroorganizmi u funkcionalnoj hrani. Bifidobakterije su među prvim bakterijskim vrstama koje koloniziraju humani gastrointestinalni trakt te time imaju značajnu ulogu u balansiranom razvoju crijevne homeostaze. Bifidobakterije su Gram (+), anaerobne, nepokretne i nesporulirajuće bakterije te pripadaju razredu Actinobacteria. Ove bakterije proizvode neke važne čimbenike koje sprječavaju rast patogenih bakterija. Bifidobakterije imaju GRAS status („Generally Recognized as Safe“) te se smatraju korisnim probioticima zbog svojih kliničkih svojstava. Koriste se u mliječnim proizvodima poput fermentiranih mlijeka, svježeg sira, mlaćenice, također u farmaceutskim pripravcima. Smatra se da bifidobakterije pomažu u prevenciji nekih bolesti poput dijareje, atopičnog ekcema te u redukciji kolesterola. Bakterije propionske kiseline (BPK) su također Gram (+), nepokretne bakterije, pripadaju istom razredu Actinobacteria te posjeduju GRAS status. Rod Propionibacterium se dijeli obzirom na porijeklo izolacije na humane izolate i izolate iz mlijeka. Humani izolati BPK se nalaze na ljudskoj koži te su izolirani iz ljudskog i animalnog fecesa. Izolati iz mlijeka se koristi u mliječnoj industriji, najčešće u proizvodnji švicarskih sireva i biološkoj proizvodnji propionske kiseline i B12 vitamina. Mogu se također izolirati iz tla, povrća, silaže, sirovog mlijeka, kefira i raznih vrsta sireva sa sirnim očima. Nekim vrstama roda Propionibacterium, posljednjih godina utvrđena su probiotička svojstva. Utvrđena svojstva temelje se na proizvodnji bakteriocina, vitamina, stimulaciji rasta drugih crijevnih bakterija poput bifidobakterija, izmjeni sastava i metaboličke aktivnosti crijevne mikroflore, imunomodulaciji i antimutagenoj aktivnosti.

probiotici; Bifidobacterium; Propionibacterium; fermentirana mlijeka; probiotička svojstva; crijevna mikroflora

nije evidentirano

engleski

Probiotic properties of bifidobacteria and propionibacteria

nije evidentirano

probiotics; Bifidobacterium; Propionibacterium; fermented milks; probiotic properties; intestinal microflora

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

11.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija