Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima (CROSBI ID 384757)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kojundžić, Antonija Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima / Skelin Andrea ; Gracin, Leo (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kojundžić, Antonija

Skelin Andrea ; Gracin, Leo

hrvatski

Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima

Kvasci roda Brettanomyces/Dekkera predstavljaju veliki problem u procesu proizvodnje vina jer proizvode različite metabolite koji negativno utječu na organoleptička svojstva i kvalitetu vina. Cilj ovog rada bio je istražiti potencijalnu prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera spp. u 27 uzoraka vina prikupljenih iz različitih hrvatskih vinogorja te pretpostaviti moguće razloge kontaminacije na temelju njihove kemijske analize. Svaki od izabranih uzoraka vina inokuliran je na neselektivnu i selektivnu hranjivu podlogu u svrhu izolacije kvasca. Nakon toga provedena je deskriptivna senzorna i kemijska analiza uzoraka vina. Od 27 uzoraka, kod 4 uzorka vina je uz pomoć selektivnih podloga dokazana prisutnost ovih kvasaca. Niti jedan od 4 navedena uzorka nije deskriptivnom senzornom analizom ocijenjen kao uzorak s mirisom na „Brett“, međutim postoji potencijal za razvoj negativnog mirisa tijekom dozrijevanja u bocama. Brettanomyces spp. nije izoliran iz uzoraka koji su deskriptivnom senzornom analizom ocijenjeni kao uzorci s mirisom po „Brett-u“. Razlog može biti činjenica da ovi kvasci mogu preći u vijabilni, ne kultivabilni stadij u kojem mogu proizvoditi etilfenole, ali u manjim količinama od kultivabilnih stanica. Dodatno se objašnjava da iako je filtracijom suzbijen prolazak stanica roda Brettanomyces u boce, negativan „Brett“ karakter zaostaje te utječe na organoleptička svojstva vina. Svi navedeni uzorci sadržavali su manju količinu molekularnog sumpornog dioksida od preporučene (< 0, 5 mg/L), visoku pH vrijednost i niske razine rezidualnog šećera što su potencijalni uvjeti za njihov rast i razvoj.

Brettanomyces spp.; crno vino; izolacija; deskriptivna senzorna analiza; kemijska analiza

nije evidentirano

engleski

Presence of Brettanomyces/Dekkera yeasts in red wines

nije evidentirano

Brettanomyces spp.; red wine; isolation; descriptive sensory analysis; chemical analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

11.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija