Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Yeast population dynamics from spontaneous and inoculated fermentation of Chardonnay must from the region Tarragones (CROSBI ID 384756)

Ocjenski rad | diplomski rad

Đogić, Ana Yeast population dynamics from spontaneous and inoculated fermentation of Chardonnay must from the region Tarragones / Skelin, Andrea (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Đogić, Ana

Skelin, Andrea

engleski

Yeast population dynamics from spontaneous and inoculated fermentation of Chardonnay must from the region Tarragones

Katalonija je autonomna zajednica Španjolske poznata po proizvodnji vina, osobito pjenušavih koji nose zaštićen naziv – Cava. Specifična organoleptička svojstva Cava rezultat su metaboličke aktivnosti kvasaca koji mogu biti inokulirani u mošt ili autohtoni te izazvati spontanu fermentaciji. Cilj ovog istraživanja bio je genetička identifikacija kvasaca na vrsnoj razini izoliranih iz spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay. Uzorkovanaje je provedeno kroz pet faza spontane fermentacije te četiri faze inokulirane fermentacije. Izolirano je do 25 izolata iz svake od izabranih fermentacijskih faza s YPD i Lizin agar selektivnih podloga. izolati su identificirani na razini vrste PCR-RFLP analizom s početnicama ITS1 i ITS4. Genotipskom analizom je potvrđena dominantnost Non-Saccharomyces kvasaca u početnim fazama fermentacije, dok u kasnijim fazama su potvrđene vrste roda Saccharomyces. Kvasci roda Candida javljaju se samo u moštu, dok su u sljedećim fazama dominantne Non-Saccharomyces vrste Issatchenkia terriocola i Pichia occidentalis koje su najzastupljenije sredinom fermentacije.

spontaneous fermentation; inoculated fermentation; yeasts; genotypic characterization; identification

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

23.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija