Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684109

Dilatativna kardiomiopatija u odrasle osobe zaražene virusom humane imunodeficijencije tipa 1 liječene kombinacijom antiretrovirusnih lijekova koja je uključivala abakavir


Perović Mihanović, Marta; Zekan, Šime; Lukas, Davorka; Begovac, Josip
Dilatativna kardiomiopatija u odrasle osobe zaražene virusom humane imunodeficijencije tipa 1 liječene kombinacijom antiretrovirusnih lijekova koja je uključivala abakavir // Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju, 32 (2012), 4; 179-182 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, znanstveni)


Naslov
Dilatativna kardiomiopatija u odrasle osobe zaražene virusom humane imunodeficijencije tipa 1 liječene kombinacijom antiretrovirusnih lijekova koja je uključivala abakavir
(Dilated Cardiomyopathy in an Adult Human Immunodeficinecy Virus Type 1-Infected Patient Treated with an Abacavir-Containing Antiretroviral Regimen)

Autori
Perović Mihanović, Marta ; Zekan, Šime ; Lukas, Davorka ; Begovac, Josip

Izvornik
Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju (1331-2820) 32 (2012), 4; 179-182

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, znanstveni

Ključne riječi
HIV infekcija; dilatativna kardiomiopatija; antiretrovirusna terapija; abakavir
(HIV infection; dilated cardiomyopathy; antiretroviral treatment; abacavir)

Sažetak
Bolesnik zaražen HIV-om, star 54 godine, razvio je srčano zatajenje. Ehokardiografski nalaz je pokazao da se radi o dilatativnoj kardiomiopatiji (DKM), sve četiri srčane komore bile su proširene uz nisku ejekcijsku frakciju lijevog ventrikla od 20%. Radilo se o bolesniku koji je 31 mjesec ranije započeo s antiretrovirusnim liječenjem, kombinacijom lijekova koja je sadržavala abakavir, bez prethodno provedenog HLA-B*5701 testiranja. Tijekom uzimanja antiretrovirusnih lijekova, nije bilo znakova sistemne reakcije preosjetljivosti te je nastavljena primjena abakavira i nakon što se saznalo da je bolesnik pozitivan na alel HLA B*5701. U vrijeme DKM bolesnik je imao nemjerljivu HIV viremiju, a broj njegovih CD4 limfocita je bio 669/μL krvi. Bolesnik je liječen uobičajenom terapijom za zatajenje srca, a abakavir je bio zamijenjen raltegravirom što je polučilo zadovoljavajući klinički učinak. Tijekom sljedećih mjeseci, njegova srčana funkcija se postupno oporavljala, a nakon dvije godine bolesnikov je oporavak bio potpun. Naš prikaz upućuje na mogućnost povezanosti primjene abakavira s dilatativnom kardiomiopatijom u bolesnika s dobro kontroliranom HIV infekcijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1080116-0098 - Epidemiološka i klinička obilježja zaraze HIV-om u Hrvatskoj (Josip Begovac, )
143-1080116-2315 - HIV zaraza, spolno prenosive infekcije i rizično ponašanje u hrvatskih pomoraca (Davorka Lukas, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević"

Časopis indeksira:


  • Scopus