Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj spola i udjela mišićnog tkiva na svojstva kakvoće hibridnih svinja (CROSBI ID 384730)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dumančić, Tamara Utjecaj spola i udjela mišićnog tkiva na svojstva kakvoće hibridnih svinja / Đurkin, Ivona (mentor); Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Dumančić, Tamara

Đurkin, Ivona

hrvatski

Utjecaj spola i udjela mišićnog tkiva na svojstva kakvoće hibridnih svinja

Istraživanje je provedeno na 145 polovica (73 kastrata i 72 nazimice) PIC T1 tovljenika. Svinje su hranjene jednakom smjesom, sa ad libitum pristupom hrani i vodi te su držane u jednakim mikroklimatskim uvjetima do svoje završne mase. Kad su dosegle klaoničku masu od 110 kg svinje su transportirane u klaonicu PIK u Vrbovcu, gdje su omamljene pomoću CO2 te žrtvovane. Nakon klanja trupovi su rasječeni na polovice te razvrstani u trgovačke klase na način kako to propisuje Pravilnik o kakvoći svinjskih trupova i polovica (NN 02/09, 144/10 i 03/11). Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: duljine polovica „a“ i „b“ ; duljina i opseg buta, debljina mišića i leđne slanine prema „DT“ metodi, , pH45 i pH24 u m. longissimus dorsi i m. semimembranosus, boja mesa (CIE L* a* b*), otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja, instrumentalna nježnost (WBSF). Nakon izračuna udjela mišićnog tkiva u polovicama, polovice su razvrstane u trgovačke klase prema SEUROP sustavu. Usporedbom kvalitete trupova oba spola, utvrđeno je da su kastrati imali signifikantno (P<0, 05) veću debljinu slaninu, dok je debljina mišića bila povoljnija kod nazimica. Veća duljina trupa („a“ i „b“) kao i viša mesnatost utvrđena je u nazimica. Spol životinje je vrlo visoko značajno (P<0, 001) utjecao na pH vrijednosti mjerene 24 h post mortem u butu i m.longissimus dorsi, gdje su kastrati imali više završne pH vrijednosti. Osim toga spol životinje također je imao vrlo visoko značajan (p<0, 001) utjecaj na boju mesa, kao i ma otpuštanje mesnog soka. Trgovačka klasa je vrlo visoko značajno (P<0, 001) utjecala na sva mjerena svojstva trupa. Pri tome je klasa S imala je najveću mesnatost i debljinu mišića te najmanju debljinu slanine. Značajne razlike između trgovačkih klasa utvrđene su jedino u parametrima boje (CIE L* a* b*). Najviši stupanj blijedoće uočen je kod klase U, a najmanji kod klase S i R. Najniži stupanj crvenosti imala je klasa S, a najviši klasa U. Klase U i R imale su signifikantno viši stupanj žutoće u odnosu na S i E trgovačke klase.

svinje ; spol ; mesnatost ; trgovačka klasa

nije evidentirano

engleski

Influence of gender and leanness on meat quality traits of hybrid pigs

nije evidentirano

pigs ; gender ; lenness ; classification grade

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

09.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)